Премиерът Тереза Мей спечели вътрешния вот на недоверие в партията си, съобщи ръководството на парламентарната група на торите. За нея са гласували 200, а против - 117 души.

Макар Мей да оцеля като министър-председател, гласуването демонстрира за пореден път колко е разединена партията. За опозицията ѝ в лицето на привържениците на "твърд Брекзит" и 80 гласа против щяха да бъдат сериозен успех. Сега тя ще се изправи пред по-трудната задача, която отложи тази седмица - да прокара споразумението с Брюксел през парламента, след като сама си призна, че преди три дни едва ли би успяла да събере необходимата подкрепа.

По време на речта си пред торите тази вечер премиерът е обещала, че няма да ръководи партията на следващите избори - ход, който ще успокои недоволните от нея. Мей ясно е казала, че би искала да остане начело, но признала, че някои нейни членове не приемат лидерството ѝ. Обещала е, че няма да има предсрочни избори (следващият редовен вот трябва да е през 2022 г.) и е посочила, че сега приоритет е да се проведе Брекзит.

Миналата година, в злополучен опит да консолидира властта си, Мей обяви предсрочни избори. Тя обаче загуби и крехкото мнозинство, което имаше в парламента, и оттогава насам непрекъснато е атакувана за това как ръководи партията. Няма обаче друга силна фигура, за която да има консенсус, че ще е по-добър лидер.

Победата ѝ обаче не означава, че депутатите ще одобрят споразумението за Брекзит. В такъв случай Великобритания и ЕС се отправят към "Брекзит без сделка".

Dnevnik.bg