Има един изненадващ гост на Европейския съвет и това е Брекзит". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази изумлението си от необходимостта темата за Брекзит да бъде включена в дневния ред на провеждащата се днес и утре среща на върха на ЕС.

По-малко от четири месеца преди деня на Брекзит, 29 март 2019 г., постигнатата от Тереза Мей сделка с Европейския съюз виси на косъм. Вчера тя все пак успя да избегне вътрешнополитическа криза, след като спечели вътрешния вот на недоверие в партията си. За нея гласуваха 200, а против - 117 души.

След като в понеделник отложи гласуването на сделката в британския парламент поради недостатъчна подкрепа сред депутатите, вкючително и в собствените й редици, Мей започна отчаяни опити да издейства отстъпки от европейските лидери, които обаче бяха категорични – предоговаряне на споразумението за излизането на Великобритания от ЕС няма да има. Сега очакванията са вотът в британския парламент да се състои преди 21 януари.

Ябълката на раздора

Основният проблем, който предизвиква недоволство сред британските депутати е т.нар. предпазен механизъм (или "предпазна мрежа") за ирландската граница. Тя предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. чист развод с Брюксел. Освен това то ще осигури на британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която е необходим съюзник на Тереза Мей в парламента.

Двете страни си дават срок до 1 юли 2020 г. да ратифицират споразумение, което би заменило предпазната мярка в "протокола за Ирландия и Северна Ирландия". Ако не бъдат готови на тази дата, Лондон и Брюксел си оставят възможността да удължат - еднократно и за ограничено време - периода на прехода. В произволен момент след изтичането на преходния период ЕС или Великобритания могат да сметнат, че протоколът вече не е необходим. Решението обаче двете страни трябва да вземат заедно.

Възможна ли е помощ от ЕС

Мей заяви, че иска да получи "уверения" от лидерите на ЕС по време на срещата им днес и утре, че ако Великобритания попадне в "предпазната мрежа", ще е само временно. Тя многократно подчерта, че това е "най-добрата сделка" и че "не е възможна сделка без предпазен механизъм".

Лидерите на ЕС все пак изразиха готовност да й помогнат. Макар да бе категоричен, че постигнатото споразумение е единственото възможно, Юнкер каза, че "ако се използва интелигентно, има достатъчно пространство за допълнителни разяснения и допълнителни интерпретации без да се отваря Споразумението за напускане". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че ЕС иска да помогне на Мей, но "въпросът е как".

Вчера той поясни, че лидерите ще излязат с официално изявление за Брекзит късно в четвъртък, след като изслушат Мей за състоянието на плановете на Великобритания за излизане от блока. В писмо до държавните и правителствени ръководители той каза, че Мей ще говори пред тях преди вечерята в четвъртък и че след дискусия по време на вечерята, посветена на външните отношения, Мей ще ги напусне, за да "приемат заключения за Брекзит".

Според дипломати ЕС може да използва формата на тези правно обвързващи заключения от срещата, за да предложи разяснения на Великобритания за това как ще работи споразумението за оттеглянето и особено как може да се приложи "предпазната мрежа".

Туск съобщи още, че лидерите ще обсъдят и подготовката за сценария, при който Великобритания не успява да постигне сделка след вота на недоверие срещу Мей и след евентуален провал на споразумението в британския парламент.

Според високопоставен източник, цитиран от "Ройтерс", държавните и правителствени ръководители вероятно ще дадат на Мей уверения, за да помогнат на ратификацията на сделката във Великобритания, стига те да не противоречат на проекта на споразумението.

Другите теми

Освен Брекзит, лидерите на ЕС ще обсъдят също бюджета на ЕС за 2021-2027 г., единния пазар, миграцията, външните отношения, борбата с дезинформацията и реформата на еврозоната.

Dnevnik.bg