Европейският парламент прие вчера бюджета на ЕС за 2019 година, слагайки край на трудни преговори в края на годината, наложили Европейската комисия да направи ново предложение след възникнал блокаж, предаде "Франс прес". Предвидено е увеличение на средствата за "Еразъм+" и орязване на тези за Турция.

Бюджетът за 2019 година, през която Великобритания се съгласи да продължи да прави вноски въпреки Брекзит, предвижда общо 165.8 милиарда евро ангажименти за плащания (по програми, които могат да продължат повече от година) и 148.2 милиарда евро за плащания (ефективно похарчени суми). Сума от 1.3 милиарда евро е заделена за реагиране в непредвидени случаи.

Основната пречка в преговорите беше настояването на Ееропарламента да могат да се използват през 2019 година предвидени, но неизползвани кредити от 2017 година по изследователската програма "Хоризонт 2020". Средствата за миграцията (1.1 милиарда евро) бяха увеличени с 55.9 процента спрямо 2018 година.

Младежи, заетост

Евродепутатите постигнаха успех в засилването на програми, смятани от тях за ключови за растежа и работните места, а именно "Еразъм+" (+240 милиона евро), "Хоризонт 2020" (+150 милиона евро), COSME (подкрепа за малките и средните предприятия, +5 милиона). "Еразъм+" и "Хоризонт 2020" ще бъдат допълнително подкрепени чрез коригиращ бюджет от 100 милиона евро следващата година.

Общо Европарламентът получи допълнителни 688.5 милиона евро в областта "растеж и работни места" и подсигури увеличение за Инициативата за младежка заетост със 116.7 милиона евро, увеличавайки помощта за младежите, търсещи работа до 350 милиона евро, предаде пресслужбата на институцията.

Бежанци, фондове за Турция

За Парламента миграцията и сигурността също са сред приоритетите на ЕС. Увеличена е подкрепата за "Европол" и "Евроюст".

Предприсъединителните фондове за Турци ще бъдат орязани със 146.7 милиона евро предвид влошаващата се ситуация с демокрацията, върховенството на закона и човешките права.

Дневник