България е под мониторинг от международната система "Зелена карта" заради неплащане на щети с български автомобили в чужбина. Това потвърди пред "Капитал" председателят на българското бюро "Зелена карта" Орлин Пенев.

По неофициална информация на изданието поводът за санкцията е продължаващият проблем с лидера при задължителната полица "Гражданска отговорност" - "Лев инс". Компанията смята, че е източвана от международните си кореспонденти, и отказва да превежда плащания по катастрофи зад граница, което създаде търкания и предупреждение за евентуален мониторинг още през 2017 г., се казва в публикацията.

Бюрото беше под неформално наблюдение от февруари, когато бе поискана и внесена гаранция от целия застрахователен пазар в размер на 4 млн. евро. Сега с писмо до националното бюро "Зелена карта" от Съвета на бюрата са наложили още две мерки - осигуряването на презастрахователен договор за целия пазар и ежемесечни отчети за финансовото състояние на националното бюро", каза председателят му Орлин Пенев.

Дневник