Финансирането от еврофондовете в подкрепа на регионите мотивира хората да гласуват за проевропейски политици, показа ново проучване, цитирано от EurActiv. Структурните фондове обаче всъщност създават повече работни места в малко на брой региони.

Около една трета от бюджета на ЕС отива за структурни фондове, които като част от кохезионната политика на блока, имат за цел да сближат стандарта на живот в различните европейски региони. Това включва проекти като изграждане на изследователски институции, социално включване и строеж на пътища. Повече от 53 милиарда евро са били похарчени за хиляди от тези проекти в ЕС само за последната година.

Докато общата селскостопанска политика е много критикувана, но поне е добре позната, регионалната подкрепа на ЕС има проблем с имиджа. Много малко хора, особено в Западна Европа, са наясно с проектите в техния регион, които са съфинансирани от ЕС. Скорошно проучване обаче показа за пръв път, че кохезионната политика реално оказва влияние върху нагласите към ЕС.

Хералд Оберхофер, член на австрийския Институт по икономически проучвания, и изследователя Юлия Бахтрьоглер направили анализ на степента, в която хората от региони, силно облагодетелствани от подкрепата на ЕС, са по-проевропейски настроени в поведението си при гласуване. За тази цел те анализирали резултатите от президентските избори във Франция през 2017 г., в които Еманюел Макрон победи Марин Льо Пен. Според изследването в регионите, където са били създадени работни места със структурните фондове на ЕС, значително по-голям брой от гласовете са били за заемащия проевропейски позиции Макрон.

За да стигнат до това заключение, изследователите сравнили и други демографски и социологически фактори, които доказано имат влияние върху настройката на гражданите към Европа, като възраст, ниво на образованието и социален статут.

След това, използвайки данни от Европейската комисия и регионални фирми, те анализирали степента, в която еврофинансирането реално е засилило регионалните икономики. В регионите, в които действително има ръст в заетостта, гласовете явно били в подкрепа на "европейския кандидат" Макрон.

Друг извод обаче бил, че финансираните от ЕС мерки са създали повече работни места в само осем от 21 региона. Освен това, дори и в големи строителни проекти, участието на ЕС рядко се споменава в медиите.

Дневник