Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че след едноседмични преговори страните, участващи в конфликта в Йемен, са постигнали споразумение за примирие в провинция Ходейда и за изтегляне на войските си от спорното пристанище Ходейда на Червено море, предадоха "Асошиейтед прес" и БТА.

ООН ще играе ключова роля в контрола на пристанищния град, през който преминава по-голямата част от хуманитарната помощ за Йемен, уточни генералният секретар на организацията, цитиран от "Франс прес". Той уточни, че споразумението включва разполагането на неутрални сили и създаването на хуманитарни коридори, добавя "Ройтерс".

На заключителната церемония на преговорите в шведския град Римбу Гутериш благодари на делегациите на воюващите страни за това, което определи като важна стъпка и истински напредък към бъдещи преговори за прекратяване на конфликта. "Благодаря ви, че дойдохте тук, за да обсъдите по-добро бъдеще за Йемен", подчерта Гутериш, цитиран от АП. Той добави, че следващият кръг на преговорите е планиран за януари 2019 г., когато ще бъде обсъдено политическо решение на конфликта, отбелязва "Ройтерс".

От достъпа на товари (включително хуманитарни помощи) зависи животът на 18 млн. души в страната.

Постигнатото споразумение предвижда изтеглянето на силите на хусите от Ходейда да се състои до 14 дни, предаде ТАСС, като цитира телевизия "Скай нюз Арабия".

Британският външен министър Джеръми Хънт се срещна днес в Швеция с представители на йеменските бунтовници хуси. Това е първата подобна среща от началото на войната в арабската страна, предаде АФП, като цитира съобщение на британското външно министерство в "Туитър".

По време на дискусиите с представители на йеменското правителство и на хусите в кулоарите на мирните преговори Хънт е подчертал, че "всички страни трябва продължат усилията за намиране на политическо решение".

Обединените арабски емирства, които са важна опора на коалицията против хусите, приветстват споразумението за примирието в Ходейда, заяви в "Туитър" външният министър Ануар Гаргаш. Той добави, че постигането му се дължи на военния натиск, оказан от силите на коалицията върху контролирания от хусите град. 5000 войници на ОАЕ участват в операцията на коалицията срещу Ходейда, разкри министърът.

Дневник