Деветкратният световен шампион Себастиен Льоб официално беше обявен като пилот на "Хюндай" за следващия сезон в Световния рали шампионат (WRC). Френският ветеран, който навърши 42 години, ще вземе участие в шест кръга през 2019 г.

Льоб ще си дели третия автомобил на корейския производител заедно с бившия си съотборник в "Ситроен" Дани Сордо. Испанецът удължи договора си с "Хюндай" за още година, като ще бъде част от състава в шести пореден сезон. Сордо ще кара в осем ралита.

С пълна програма в "Хюндай" остават Тиери Ньовил и Андреас Микелсен, които ще карат във всички 14 ралита през годината.

"След като "Ситроен" обяви, че не може да намери финансиране за трети автомобил във WRC през 2019 г., а "Пежо" прекрати програмата си в световния раликрос шампионат, нямаше как да откажа предложението на "Хюндай". Нямам търпение сезонът да започне и се надявам заедно да постигнем моята 80-а победа", съобщи Льоб.

Договорът е първият, който французинът подписа с тим различен от концерна "Пежо" - "Ситроен" в цялата си кариера.

Независимо, че през януари той ще бъде част от рали "Дакар" с частно бъги "Пежо", Льоб ще кара в първия кръг от новия сезон във WRC – рали "Монте Карло" между 24 и 27 януари. Французинът е заявен и рали "Швеция" (14-17 февруари). Сордо пък ще кара в рали "Мексико", което е в началото на март.

В края на октомври Льоб спечели рали "Каталуня", с което записа 79-ата си победа във WRC. Той стана шестият най-възрастен победител в световния шампионат. Французинът добави, че именно успехът в Испания го е подтикнал да се завърне.

"Победата ми в рали "Каталуня" възобнови моето желание да имам по-сериозно участие в шампионата. Освен това "Хюндай" е отбор, който се бори за титлата, а аз вярвам, че мога да им помогна в постигането на целта", добави деветкратният първенец на света.

Директорът на "Хюндай" Мишел Нандан изрази задоволството си от привличането на Льоб и добави, че е убеден в шансовете на тима да спечели титлата.

Дневник