Съветът на директорите на автомобилостроителната компания "Рено" (Renault) реши да остави Карлос Гон на ръководния пост на концерна, съобщи пресслужбата на "Рено" в края на днешното заседание на съвета на директорите, цитирана от БТА.

На него е било отбелязано, че "според предварителните данни от вътрешното разследване възнагражденията на президента и главния изпълнителен директор на "Рено" и условията, при които те са били одобрявани, отговарят на прилаганите за тях закони.

Съветът на директорите на "Рено" е решил в същото време да запази правомощията на временно изпълняващ длъжността президент и главен изпълнителен директор на Тиери Болоре, който бе назначен на този пост на 20 ноември.

След задържането си под стража на 19 ноември Гон бе отстранен от постовете председател на съвета на директорите на "Нисан" (Nissan) и на "Мицубиши мотърс" (Mitsubishi Motors), които влизат в тристранния съюз с "Рено".

На 10 декември на Гон и на бившия член на съвета на директорите на "Нисан" Грег Кели бяха повдигнати официални обвинения в нарушаване на финансовото законодателство на Япония във връзка с укриване на доходи за периода от 2010 до 2015 година. Според данни на следствието Гон е декларирал за този период само половината от възнагражденията си за работата в "Нисан". Токийската прокуратура освен това удължи задържането им под стража до 20 декември във връзка с нови подозрения за укриване на доходи на Гон в размер от 4.2 милиарда йени или 37 милиона долара за периода от 2015-а до по 2017 финансова година, припомня ТАСС.

Дневник