Саудитският престолонаследник е отговорен за убийството на журналиста Джамал Хашокжи, реши американският Сенат с резолюция, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.

Освен за смъртта на Хашокжи в саудитското консулство в Истанбул, Сенатът гласува и за спиране на военните помощи от Съединените щати за Саудитска Арабия в момент, когато воюващите страни преговарят за край на войната.

Резолюцията бе приета с 56 гласа "за" и 41 - "против", а в нейна подкрепа гласуваха и представители на републиканската партия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече е обещавал, че ще наложи вето на силно символичния документ, който едва ли ще бъде гласуван в Камарата на представителите. Все пак тази стъпка е предизвикателство към Тръмп, който обяви неколкократно, че твърдо подкрепя Мохамед бин Салман.

Вотът последва среща на сенатори с директора на ЦРУ Джина Хаспъл, чула запис на турските разузнавателни служби от последните мигове на Хашокжи. Присъствалите казаха, че след срещата са убедени в отговорността на Мохамед бин Салман.

Американски медии съобщиха преди няколко седмици, че според ЦРУ именно принцът вероятно е поръчал убийството.

В резолюцията се отправя още искане към Саудитска Арабия за "по-умерена" външна политика, отбелязва Би Би Си.

Дневник