Европейският съвет реши тази нощ, че постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС не подлежи на предоговаряне.

В заключенията, посветени на този въпрос, се посочва, че предвидената в споразумението предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия е само защитен механизъм. Европейският съвет изразява очакването той да не се прилага, както и до 31 декември 2020 г. да бъде възприет друг възможен подход. Ако прилагането на мярката се наложи, това ще бъде временно, до намирането на постоянно решение.

На пресконференция след първия ден от заседанието на Европейския съвет председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква от "британските приятели" да кажат как си представят бъдещите отношения с ЕС, предаде БТА. Очакваме в следващите седмици да ни съобщят очакванията си, имаме нужда от яснота, добави той.

Юнкер съобщи, че на 19 декември Еврокомисията ще представи подготовката си в случай, че Великобритания напусне ЕС без споразумение. Британският премиер Тереза Мей се бори смело, но няма резултати, коментира той.

Най-вече бихме искали да се знае, че предоговаряне на споразумението няма да има, нови правни задължения няма да бъдат поемани, посочи председателят. Попитан дали наистина е възможно с напускането на Великобритания да бъдат въведени визи за гражданите на ЕС и за британците, той поясни, че този въпрос е част от преговорите за бъдещите отношения с Лондон.

"Необходимо е одобрение на споразумението не само на британския парламент, но и от Европейския парламент. Това са два парламента - единият е континентален, другият е островен, мнението и на двата е важно. Останах с впечатлението от дебатите в британския парламент, че има голямо разнообразие от мнения, стори ми се, че няма да има съгласие в никаква посока. Струва ми се, че трябва да започнем преговорите за бъдещите отношения на ясна основа. Струва ми се неудобно да се очаква ЕС да предложи посоката. Според мен по-скоро Великобритания, британското правителството или парламентът в Лондон, трябва да кажат какво желаят в бъдеще от ЕС", заяви Юнкер.

Мей участва в срещата на лидерите ден след като спечели вътрешния вот на недоверие в партията си. След като в понеделник отложи гласуването на сделката в британския парламент, което трябваше да се състои във вторник, поради недостатъчна подкрепа сред депутатите, Мей започна отчаяни опити да издейства отстъпки от европейските лидери, които обаче още преди вчерашната среща бяха категорични – предоговаряне на споразумението за излизането на Великобритания от ЕС няма да има. Сега очакванията са вотът в британския парламент да се състои преди 21 януари.

Мей искаше да получи правни уверения, че ако бъде използвана ирландската "предпазна мрежа", то ще е само временно. Тези уверения са й необходими, за да успее да прокара споразумението през парламента. Тя предупреди, че сделката е "в риск", ако не бъдат адресирани опасенията на депутатите. Юнкер обаче подчерта, че може да има разяснения, но не и предоговаряне, предаде Би Би Си.

Според критиците "предпазната мрежа", която цели да се избегне твърда граница в Северна Ирландия, ще принуди Великобритания да спазва правилата на ЕС за неопределено време и ще ограничи възможностите й да сключва търговски сделки.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също потвърди, че сделката не може да бъде предоговорена. Той увери, че предпазният механизъм ще "се прилага временно, освен ако и докато не бъде отменен от последващо споразумение, което да гарантира, че е зибегната твърдата граница".

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, намекна, че е възможно през януари да има специална среща за Брекзит, на която да бъдат договорени "допълнителни уверения".

Дневник