Екипажът на Международната космическа станция (МКС) ще посрещне Новата 2019 година с традиционните мандарини, черен хайвер и ябълков сок, съобщава ТАСС.

На празничната трапеза на космонавтите ще присъстват също ябълки и грейпфрути, а хайверът ще бъде от есетрови риби. Основните блюда ще бъдат телешко с майонеза и татарско месно азу със зеленчуци и кисели краставички.

Напитките ще са сокове и обикновена вода, тъй като алкохолът и газираните течности са забранени на МКС.

Натуралните сокове ще са от ябълки или от портокали. Космонавтите Сергей Прокопиев и Олег Кононенко са си поръчали и своя любим специалитет - извара с орехи.

На МКС съществува уникалната възможност да бъде посрещната Нова година цели 16 пъти. По този повод космонавтите се шегуват, че в околоземна орбита може не само да се посреща, но и да се изпраща Новата година няколко пъти.

Дарик