Технологичният пионер, основател на "Майкрософт" и филантроп Бил Гейтс е известен с препоръките си за това какво да се чете. В социалната мрежа "Гудрийдс" (Goodreads) той написа кои са книгите, които са го впечатлили най-много през 2018 г.

"Списъкът ми е доста разнообразен тази година. От ръководство за медитация през задълбочено изследване на автономните оръжия до трилър за провала на някога обещаваща компания - има по нещо за всекиго", пише Гейтс.

Ето и неговият списък с коментар за всяко заглавие:

Educated на Тара Уестоувър

Тара не е напускала дома си, преди да стане на 17 години, и никога дотогава не е била на училище или на лекар. Не мислех, че ще открия нещо за себе си в историята на момиче, израснало в строго мормонско домакинство, но тя е толкова добра писателка, че ме накара да се замисля за собствения си живот, докато четях за екстремисткото ѝ детство. С Мелинда се влюбихме в мемоарите на тази млада жена, чиято жажда за знание е била толкова силна, че я е довела до докторската степен в Кеймбридж.

Army of None на Пол Шар

Автономните оръжия не са нещо, за което човек се замисля по празниците. Но е трудно да се откъснеш от този провокиращ поглед към изкуствения интелект във военното дело. Темата е изключително сложна, ала Шар дава ясни обяснения и представя плюсовете и минусите на войната, водена от машини. Познанията му не са изненадващи - той е ветеран, участвал в създаването на американската политика за автономните оръжия.

Bad Blood на Джон Кериру

Кериру дава гледната точка на вътрешен човек във възхода и падението на Theranos. Историята е дори по-откачена, отколкото очаквах, и не можах да оставя книгата. В нея има всичко - сложни схеми, корпоративни интриги, корици на списания, провали семейни отношения и пропадането на компания, някога оценявана на почти 10 млрд. долара. (бел. ред. Основаната през 2003 г. компания Theranos твърдеше, че ще предизвика революция в изследванията на кръвта и бе звезден стартъп, преди Кериру да разкрие в "Уолстрийт джърнъл" измамите ѝ.)

21 Lessons for the 21st Century от Ювал Ноа Харари

Почитател съм на всичко, което Харари е написал, и последната му книга не е изключение. "Сапиенс" и "Хомо деус" бяха за миналото и бъдещето, а тази е за настоящето. Ако 2018 г. ви е накарала да се чувствате смазани от тежестта на света, "21 урока" предлага полезна рамка, в която да обработите новините и да помислите пред какви предизвикателства сме изправени.

The Headspace Guide to Meditation & Mindfulness от Анди Пудикомб

На 25 години бих се присмял на тази книга, но с Мелинда напоследък се запалихме по медитацията. Тя започва с личното израстване на Пудикомб от студент до будистки монах и после се превръща в забавен наръчник. Ако се чудите дали да не пробвате фокусираното живеене, това е перфектното въведение.

Дневник