Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес в Брюксел, че би било рисковано да се твърди, че Румъния ще бъде готова да влезе в еврозоната през 2024 г., предаде агенция "Аджерпрес".

На румънския президент бе зададен въпросът дали Румъния е подготвена да се присъедини към еврозоната през 2024 г. на фона на неотдавнашно изявление на премиера Виорика Дънчила, че ще положи необходимите усилия в тази посока.

"От една страна, 2024 г. е достатъчно далече, за да бъдем готови дотогава, но ако погледнем ситуацията сега и липсата на структурни реформи у дома, би било рисковано да кажем, че сме готови, че ще бъдем готови. Със сигурност в крайна сметка всички искаме да станем членове на еврозоната и в подходящия момент ще бъдем готови", отговори румънският президент.

Йоханис припомни, че в Румъния и преди са се правили изявления за момента на присъединяване към еврозоната. "И преди няколко години имаше декларация, че ще бъде 2019 г., после 2021 г. Като цяло е хубаво да се правят декларации за намерения, че искаме, но да се определят конкретни срокове ми се струва рано", посочи Йоханис.

Dnevnik.bg