Аксел Лунд Свиндал взе първата си победа за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини, триумфирайки в супергигантския слалом във Вал Гардена. Норвежкият ветеран изпревари с едва пет стотни Кристоф Инерхофер от Италия.

Трети на подиума се качи Шетил Янсруд и допълни отличното представяне на норвежците в италианския курорт.

Свиндал постигна своята 36-а победа в Световната купа и 17-а в коронната си дисциплина. Норвежецът има 14 в спускането, четири в гигантския слалом и една в кобиманацията. Подиумът е 80-и в неговия старт №382. Той се изравни на седмото място във вечната ранглиста по брой победи, заедно с Бенямин Райх. От действащите скиори с повече победи е единствено Марсел Хиршер (60).

В супер-Г с повече победи от Свиндал в историята на дисциплината е единствено легендата Херман Майер (24).

Победата е пета за Свиндал в Супер-Г във Вал Гардена. Той триуфмира през 2009, 2012, 2013 и 2015 г. Ветеранът има и две победи в спускането на "Саслонг" - 2015 и 2017 г. В събота Свиндал може да преследва втори дубъл във Вал Гардена, което не е постигал никой друг скиор.

Норвежците си върнаха трона в супер-Г в италианския курорт, след като през миналата година победата беше за германеца Йозеф Ферщъл. За трети път в последните четири години двама норвежци са на подиума. През 2016-а Янсруд спечели, а Александър Оомод Килде беше втори, докато година по-рано Свиндал и Янсруд окупираха първите две позиции.

Скиор от Норвегия печелеше супергигантския слалом във Вал Гардена неизменно между 2012 и 2016 г., като преди година Ферщъл прекъсна серията на скандинавците.

Състезанието на "Саслонг" се разви много интересно, като големите фаворити не разочароваха и си оспорваха призовите места. Инерфхофер беше с най-преден стартов номер – шести, като даде резултат 1:28.70 минути. След него Янсруд не успя да подобри времето му, оставайки на 22 стотни от представителя на домакините.

Фаталният №13 обаче донесе успех на Свиндал, който постави време 1:28.65, непостижимо за останалите. В топ 10 освен Свиндал и Янсруд влязоха още двама норвежци – Аамод Килде остана четвърти, а Адриан Смисет Шейерстед седми. Останалите в челните десет бяха Йозеф Ферщъл, Матиас Майер, Ханес Райхелт, Андреас Сандер и Мауро Кавиезел.

Това беше трето супер-Г от началото на сезона с трети различен победител. В първият старт в Лейк Луис победата грабна Янсруд, а в Бийвър крийк най-бърз беше Макс Франц. За малкия глобус в дисциплината водач е Свиндал с 205 точки, пред Янсруд със 186 и Кавиезел със 166, следвани от Франц и Винсент Крихмайер със 142 и 138.

Свиндал поведе и в генералното класиране за Световната купа. Той има 297 точки, със 17 повече от Марсел Хиршер.

В събота скиорите алпийци ще имат спускане на пистата "Саслонг". В неделя и понеделник пък са стартовете в друг италиански курорт Алта Бадия – гигантски слалом и паралелелен гигантски слалом.

Дневник