Българският волейболист Матей Казийски ще продължи кариерата си в италианския "Калцедония" (Верона), съобщиха от клуба. Договорът на бившия състезател на националния отбор e до лятото, като той ще бъде в игра в мача срещу "Латина" в неделя.

"Това е страхотен подарък за нашите фенове, партньори и всички свързани с клуба. Удар, за който мечтаех, откакто станах президент преди три години и половина. Когато миналата неделя се появи възможността, не се поколебах. Пред мен намерих специален човек, скромен, отдаден, който веднага изрази желанието си да играе за "Верона", за което му благодаря. Надявам се да извървим дълъг път заедно, като ще видим какво ще предложи бъдещето", каза президентът на тима Стефано Магрини.

Казийски се завръща в италианското първенство, където дойдоха най-големите му успехи. Българинът игра в "Тренто" в три периода (2007 - 2013 г., 2014-15, 2016-17), като спечели по четири пъти шампионата в Италия, Шампионската лига и световното клубно първенство и три пъти Купата на Италия.

Преминаването на Казийски в "Калцедония" се осъществи, след като предишният отбор на българина - "Сточня" (Шчечин), фалира.

Тимът напуснаха още спортният директор Радостин Стойчев и състезателите Николай Пенчев и Аспарух Аспарухов, които продължават кариерата си съответно в "Онико" (Варшава) и "Монтана".

През лятото клубът от Шчечин беше купен от местната корабостроителна компания и заяви амбиции да се бори за челно класиране в шампионата.

Впоследствие обаче отборът остана без финансиране, тъй като очакваният основен спонсор реши да подкрепя единствено националния отбор на Полша.

"Сточня" имаше срок до петък, за да представи оздравителен план пред Полската волейболна лига. Президентът Якуб Макиевич обаче заяви, че клубът спира дейност и прекратява участието си в шампионата.

От тима си тръгна още избраният за най-полезен играч на световното първенство - Бартош Курек, който ще играе заедно с Пенчев в "Онико". 

Дневник