Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8.", това съобщи Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" в държавната Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Днес изтече срокът, в който трите държави, достигнали до последната фаза на търга за нови самолети, трябваше да отговорят на зададените въпроси от Министерството на отбраната и така да подобрят офертите си. Италия предлага употребявани "Еврофайтър Тайфун" – Транш 1, Швеция и "Сааб" нови "Грипен" C/D, а САЩ последната версия на F-16 (блок 70).

"Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора", съобщи Йоаким Валин.

Инвестиционния проект на правителството, който е одобрен от парламента, е за покупка на 8 или 9 изтребителя на обща стойност 1.8 млрд. лв. Сумата включва купуването на самолетите, средствата за наземното им обслужване, за обучение на пилотите и инженерите, въоръжението и поддръжката за 3 години. Плащането ще бъде разсрочено за 9 години. На втория етап от проекта трябва да се купят още 8 изтребителя и тогава да се снемат от въоръжение МиГ-29. Поне два изтребителя трябва да бъдат доставени до две години от подписването на договора, а всички поръчани да се доставят в рамките на три години от първата доставка.

Основният конкурент в процедурата е офертата на САЩ за нови изтребители F-16 от последното поколение (блок 70) на "Локхийд Мартин" известни и като Viper (V).

С уговорката, че не се меси в работата на комисията, която оценява офертите на кандидатите да доставят боен самолет за българската авиация, премиерът Бойко Борисов изрази мнение днес, че нов F-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат.

Компанията производител на F-16 "Локхийд Мартин" и правителството на САЩ ще намалят цената и срока за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, сравнено с досегашната си оферта, съобщи преди ден пред "Дневник" Джим Робинсън, който е мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в "Локхийд Мартин". Досегашната оферта на САЩ надвишаваше заделената сума от правителството, според неофициална информация, която не беше отречена от Робинсън. Преди три седмици от компанията казаха, че няма да могат да доставят първите самолети до две години.

Дневник