И шестимата номинирани за членове на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) получиха одобрението на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност и специалните разузнавателни средства (СРС) и ще бъдат представени в пленарната зала, за да бъдат избрани петима, сред които и председател и заместник-председател.

Изслушването им в комисията с председател Димитър Лазаров беше на път да мине кротко и възпитано като в английски клуб с равни порции похвали за всеки от номинираните, ако Славчо Велков (БСП), който е и зам.-председател на комисията, не беше задал два въпроса към кандидатите, които сега са членове на бюрото: дали е вярно изнесеното от председателя на НБКСРС, че са гласували решение да уведомят гражданин, че не е бил подслушван незаконно, въпреки че проверката е установила нарушение в прилагането на СРС. И второто питане на Велков: дали е вярно изнесеното от председателя Рашков, че някои от тях са отсъствали стотици дни през мандата си от работа.

В настъпилото оживление потъна първият и най-важен въпрос - дали е имало прикриване на нарушение чрез гласуване, в което с три гласа (на Огнян Атанасов - ГЕРБ, Илия Ганев - БСП, и Огнян Стоичков - "Атака") срещу един глас (на Рашков) бюрото е излязло с решение, което на практика е прикрило нарушение.

А на въпроса за отсъствията Огнян Стоичков каза, че няма система в НБКСРС която да засича кой кога идва на работа, с което оспори справката на Рашков, но не заяви еднозначно, че тя не е вярна. Ако наистина е отсъствал толкова дълго, Рашков трябвало да го предложи за освобождаване, добави Стоичков. Огнян Атанасов каза, че "това, което изнася Славчо Велков, е лъжа", а Илия Ганев заяви, че ще си потърси правата "по съдебен път", без да уточни срещу кого.

Бойко Рашков обясни, че справката е изготвена от администрацията и отразява само документирани факти, нищо друго.

Славчо Велков на свой ред заяви по късно пред камерите на телевизиите - че ако справката, която е поискал от Рашков, има лъжа, той ще го даде на съд.

Преди размяната на реплики и плашенето със съд Цветан Цветанов репликира Славчо Велков, че с въпросите си руши авторитета на бюрото за контрол на СРС, а и на парламентарната комисия и освен това имало тенденциозност и провокативност в питанията му. Цветанов даже призова номинираните да отговарят само на въпросите на председателя на комисията Димитър Лазаров, а не на "провокативните въпроси на Велков", с което съвсем оживи позадрямалите гости на заседанието и вкара в неудобство кандидатите, които трябваше да избират кого да слушат, и накрая намесиха съда.

Издигнатият от ДПС Илко Желязков, приближен на депутата от ДПС Делян Пеевски, беше кратък и сдържан в представянето си - той предложи да се създаде регистър на СРС, който да бъде достъпен до заявителите и така да се предотврати повтарянето на искания за прилагане на специални средства в различни съдебни райони за едно и също лице. Идеята се подкрепя от всички кандидати.
Цветанов не попита нищо за сигнала срещу него от 2013 г., , който - според твърдения в полицейските среди, е бил подаден тогава от Желязков и се отнасяше за злоупотреба със СРС спрямо 700 души по време, когато вътрешен министър е бил Цветанов. Самият Цветанов днес подкрепи с гласа си номинирания от ДПС Желязков.

Одобрените от комисията шестима номинирани, които получиха входна виза за пленарната зала, са досегашните членове на бюрото : Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП), Огнян Стоичков (ОП, предложен от Волен Сидеров), Бойко Рашков (издигнат от Славчо Велков, БСП), плюс новите кандидати Илко Желязков (ДПС) и Пламен Колев (партия "Воля"),
От шестимата са предложени едновременно за член и председател Бойко Рашков и Огнян Стоичков, а за зам.-председател Илко Желязков.

Предстои насрочване на избора на новия състав на бюрото за контрол на СРС в пленарната зала.

Дневник