Ръководството на Висшата лига излезе с отворено писмо след зачестилите случаи на расизъм в английския футбол. В изявление беше признато, че малък брой фенове се държат неприемливо. Затова Висшата лига призова за по-добра атмосфера на стадионите.

Преди две седмици в дербито на Северен Лондон между "Арсенал" и "Тотнъм" фенове на "шпорите" хвърлиха бананова кора по нападателя Пиер-Емерик Обамеянг. Седмица по-късно Рахийм Стърлинг от "Манчестър сити" беше обиждан от фенове на "Челси". След това в Лига Европа запалянковци на сините се замесиха в нов инцидент, скандирайки антисемитски слогани срещу фенове на "Тотнъм".

"През този сезон във Висшата лига се играе прекрасен футбол, който радва феновете по стадионите. Това обаче беше помрачено от някои неприемливи прояви на запалянковци на стадионите. Зачестилите инциденти на проява на дискриминация притесняват Висшата лига, която осъжда подобно поведение".

От Висшата лига призоваха феновете да подкрпеят страстно любимите си отбори, но да не преминават границата на нормалното поведение.

Наскоро Kick It Out съобщи, че случаите на дискриминация в английския футбол са се увеличили с 11% спрямо предходната година. Организацията отчита, че 53% от случаите на дискриминация са именно за расизъм. Броят на тези инциденти е нараснал от 224 на 273.

Дневник