Заради продължилото години подценяване на труда и поддържаната формула на конкурентоспособност "ниски заплати и ниски данъци" днес "и мързеливи не можеш да намериш за работа". Това казва в интервю за "24 часа" министърът на финансите Владислав Горанов. В интервюто той коментира параметрите на бюджета за 2019 г. и критиките на опозицията към сегашното управление.

"Опитвам се да им (на работодателите - бел. ред.) внуша, бидейки по принцип център-десен икономист, че всъщност подценяването на труда доведе до неговата липса. А когато говорим за държавна политика, не е важно само едностранчиво и канонично да гледаш на макроикономическите пропорции, а в момент, в който и мързеливи не можеш да намериш за работа, да осъзнаеш, че ти си провалил обществото, оставяйки ценните хора да изтекат, подчинявайки съотношенията между труда и капитала на догмата, че евтиният труд произвежда по-ефективно", казва Горанов.

"Видяхме, че през дългите години, когато ниските данъци и ниската цена на труда бяха източник на конкурентоспособност, освен да се задълбочи неравенството и да напуснат огромен брой млади умове, да отидат в Европа, където цената на труда е по-висока, друго не успяхме да постигнем", добавя той и призовава: "Тоест, макар и късно, трябва да осъзнаем, че цената на труда не е само фактор на производителността".

Запитан за големите социални неравенства в страната (според синдикатите разликата между най-бедните и най-богатите е 8 пъти - бел. ред.) и призивите за смяна на плоския данък с пропорционален, Горанов отговаря: "Ако вземете едни от богатите, например Баневи, разликата може да се окаже няколкостотин пъти. Неравенството е проблем във всички общества. Данъчната система няма да даде отговор на този въпрос".

"Ако отношението към активните хора се мери през данъците, те остават непроменени. Ако отношението към по-слабата част от обществото, която разчита на държавна подкрепа, се мери през разходите, ще видите едно огромно нарастване на социалната част на тези разходи", аргументира се финансовият министър и изрежда планираните в бюджета за 2019 г. по-големи разходи за образованието, хората с увреждания, общественото осигуряване, които имат за цел именно преодоляването на социалните неравенства без да се увеличават данъците.

Запитан дали планира отново да предложи намаляване на тавана за плащанията в брой, което на няколко пъти депутатите отхвърлят, Горанов отговаря, че ако България не се подготви сама, "това ще дойде от Брюксел по линия на мерките за пране на пари". Едновременно с това отбелязва, че "банките не са достатъчно гъвкави, за да предложат адекватни платежни услуги. Или по-скоро лесно могат да бъдат упрекнати, че трансакционните им такси са по-високи и натоварват дребния бизнес".

"Този бюджет може да бъде изпълнен само от този кабинет. Видяхме през 2017 г. за кратко как друг кабинет, конюнктурно и бързо влоши показателите в бюджета. Аз съм убеден, че имаме политически капацитет да запазим управляващото мнозинство и да запазим приоритетите," заявява финансовият министър по повод на исканията от опозицията за предсрочни парламентарни избори.

Запитан дали ще му се наложи да прави кризисен бюджет заради зачестилите предупреждения, че икономическият цикъл се обръща, Горанов отговаря, че е рано за такава оценка, но неминуемо търговските отношения между големите държави се отразяват на икономиките. "Бюджетът ни има достатъчно буфери, които могат да издържат и един по-стресов сценарий за развитие на българската икономика", уверява той.

В отговор на въпрос дали се чувства сигурен за поста си Горанов казва, че ако премиерът иска подновяване на екипа си, това е естествено негово право, но самият той се чувства способен да състави бюджета за 2020 г.

Дневник