Носителите на Световната купа по биатлон Мартен Фуркад и Кайса Макарайен спечели преследванията в Хохфилцен. 30-годишният французин записа втора победа от началото на сезона, а 35-годишната финландка - трета от пет състезания.

Фуркад прекъсна серията от три поредни победи на Йоханес Бьо. Носителят на големия кристален глобус за последните седем години потегли с 8.6 сек. пасив от норвежеца, не допусна нито една грешка в четирите си стрелби и финишира за 25:30.2 минути.

Французинът изпревари 13.7 сек. Арнд Пайфер. Германецът стартира пети на 27.9 сек. зад Бьо и допусна една грешка в стрелбата, но със силно ски бягане стигна до втората позиция.

Трети с изоставане от 16.1 сек. до победителя завърши Ветле Кристиансен. Норвежецът потегли десети на 50.8 сек. след Бьо, но с безгрешна стрелба стигна до първия подиум в кариерата си.

Йоханес Бьо завърши едва 12-и, след като направи цели шест грешки в стрелбата и завърши 1:06 мин. след Фуркад.

От българите най-добре се представи Красимир Анев. Той завърши 22-и с една грешка на последната стрелба и изоставане от 1:47.9 мин. от Фуркад. Владимир Илиев е 38-и с четири грешки и пасив от 2:54.3 мин. Димитър Герджиков не стартира.

При жените се стигна до много вълнуващо преследване, като първите три завършиха в рамките на три секунди, а челната осмица се събра в 25 секунди. Макарайнен направи три грешки в стрелбата и изпревари с финален спринт Паулина Фялкова и Доротея Вирер.

Чехкинята сбърка два пъти на стрелбището и завърши втора с пасив от 1.5 сек. Италианката, която потегли първа с минимален аванс от 0.6 сек. пред Макарайнен след победата в спринта, направи четири грешки и остана на 2.8 сек. от победителката.

Полякинята Моника Хойниш свали всичките 20 мишени и завърши четвърта с изоставане от 8.7 секунди. Анастасия Кузмина от Словакия (+13.3 сек.), италианките Луиза Витоци (+20.2 сек.) и Федерика Санфилипо (+20.7 сек.) и рускинята Ирина Старих (+24.8 сек.) допълниха челната осмица.

Нито една българка не участваше в надпреварата. Десислава Стоянова се класира с 56-ото си място в спринта, но не стартира.

В генералното класиране за Световната купа при жените води Вирер с 252 точки пред Макарайнен с 245 и Фялкова с 219. При мъжете начело остава Бьо с 248 точки, следван от Фуркад с 248 и Антонин Гигона със 187.

Дневник