Левски" приключи по разочароващ начин годината след загуба с 1:2 като гост на "Берое" в последния кръг от есенния дял на Първа лига. Сините записаха пето поражение за сезона и трето в последните шест кръга, след като имаha само две в първите си 14 мача.

"Левски" остава трети в класирането с 41 точки. След загубата в Стара Загора тимът на Славиша Стоянович рискува да увеличи изоставането си от ЦСКА и "Лудогорец". Те имат съответно 42 и 48 точки преди мачовете си с "Ботев" (Пловдив) и "Дунав" (Русе) в неделя.

"Берое" записа десета победа за сезона и се изкачи на четвърто място. Тимът, воден от Александър Томаш, събра 36 точки и поведе с една пред "Ботев". "Черно море" затваря челната шестица с 31 точки.

Мартин Камубров откри резултата с 216-ия си гол в елита на българския футбол. Габриел Обертан изравни в 77-ата минута, но само две по-късно Александър Василев отново изведе "Берое" напред с куриозен гол с корем след неориентирана игра на защитата и вратаря Мартин Полачек.

Заради гъстата мъгла на стадиона в Стара Загора имаше съмнения дали мачът ще се проведе. В крайна сметка видимостта се подобри малко и главният съдия Владимир Вълков реши срещата да стартира по програма в 17.30 часа.

Двата отбора изиграха мач, в който "Берое" показа по-добър контрол върху топката, повече агресия и повече яснота как да стигне до победата. Първият опит за гол дойде от Обертан в петата минута, но неговият удар от границата на наказателното поле беше спасен от Душан Перниш.В 27-ата минута Кабрал получи топката на много удобна позиция и стреля с левия крак. Топката се насочваше в долния десен ъгъл на Перниш, но рикошира крака на Матеус Леони и излезе корнер. Две минути по-късно Паулиньо пропусна добра възможност, стреляйки високо над вратата на седем-осем метра от голлинията.

В 31-ата минута се стигна до опасна ситуация и на отсрещната врата. Мартин Райнов проби отдясно и центрира по земя към точката на дузпата. Камбуров стреля от движение, но Полачек спаси.

Седем минути по-късно обаче домакините поведоха. Камбуров отне топката в близост до наказателното поле на "Левски", задържа добре между няколко противникови играчи, размени двойно подаване с Борислав Цонев и се измъкна зад защитата. След това 38-годишният нападател излъга Полачек и насочи топката в опразнената врата - 1:0.

"В предишните отбори ми се получаваше срещу "Левски", но откакто съм в "Берое" - година и половина вече - нямах гол срещу тях. Радвам се, но не ми е било фиксидея да вкарам на "Левски", каза Камбуров, който вече има 16 гола срещу този съперник.

"Левски опита да заигра по-агресивно след почивката, но опитът за натиск бързо приключи. "Берое" контролираше мача, а гостите не успяваха да създадат нищо интересно пред вратата на Перниш.

В 77-ата минута "Левски" все пак успя да изравни чрез Обертан, който хвана неподготвен Перниш с удар от дъгата на наказателното поле. Равенството обаче издържа само минута и половина. Цонев напредна отдясно и центрира към вратарското поле, където Василев беше оставен непокрит и засече топката с корем. Полачек също не реагира добре и позволи тя да мине между краката му.

Този гол уби и последните сили у играчите на "Левски", които до края на мача продължиха да бъдат много беззъби и безидейни в атака. Въпреки че изоставаха в резултата в голяма част от двубоя, сините завършиха с по-малко нарушения - 13 срещу 21, и по-малко владение на топката - 45% срещу 55%.

Дневник