За 201-и път в историята двата най-големи английски тима "Ливърпул" и "Манчестър юнайтед" ще се изправят един срещу друг, а домакин на предстоящия сблъсък е стадион "Анфийлд". Разделени само от 34 мили двата отбора-символи на играта на Острова са много повече от съперници.

Дотук "червените дяволи" водят с 80 успеха срещу 65 за своя съперник, а 55 от срещите завършват наравно.

Дерби №201 обаче може да има и по-голямо значение, след като Висшата лига навлиза в един от най-важните периоди от годината, точно преди натоварената Коледно-Новогодишна програма.

Срещата на "Анфийлд" е днес от 18.00 часа и ще бъде предавана пряко по "Диема Спорт 2".

Отправните точки

Двата тима влизат в коренно различна форма в сблъсъка. "Ливърпул" е в серия от пет поредни победи и преди началото на кръга заемаше първата позиция. "Юнайтед" е шести с едва една победа в последните си пет срещи.

Домакините са непобедени през сезона и правят най-добрия старт в историята си.
 

В мач от Висшата лига "Ливърпул" е побеждавал "Юнайтед" за последно на "Анфийлд" през септември 2013 г. В същия сезон мърсисайдци постигнаха дубъл, като спечелиха и ответния двубой на "Олд Трафорд" с 3:0. След това дойде серия от осем поредни мача, в които "Ливърпул" няма победа над съперника си – четири равенства и пет загуби.

Последните два мача на "Анфийлд" пък завършиха 0:0. В последния мач между двата тима изобщо, през март "Юнайтед" спечели у дома с 2:1 с две попадения на Маркъс Рашфорд.

"Ливърпул" е много убедителен на своя стадион от началото на сезона, като загуби само две точки от седемте си срещи. Мърсисайдци са допуснали един гол на "Анфийлд" във Висшата лига. От своя страна "Юнайтед" изпитва големи проблеми извън "Олд Трафорд", като спечели само веднъж в последните си пет мача.

Тимът на Жозе Моуриньо има 11 точки от осем мача, в които загуби три пъти, и също така е с отрицателна голова разлика.

Клоп срещу Моуриньо

Срещата на "Анфийлд" идва само няколко дни след много важната домакинска победа на "Ливърпул" над "Наполи" в Шампионската лига. Успехът дойде и благодарение на невероятната подкрепа от трибуните, а дербито от Висшата лига Клоп си пожела същото.

"Трябва да бъдем яростни в неделя и ще бъдем. Ще се борим за нашите точки, независимо, че имаме проблеми. Това няма да ни спре да преследваме целите си", каза Клоп.

Двамата мениджъри ще се изправят за десети път един срещу друг. Дотук Клоп има предимство три победи, срещу две за Специалния. Четири от срещите пък завършиха наравно.

"Знаем какво е да играем срещу лидера, срещу тим, който се намира в много добра форма и настроение. Ние обаче също имаме своите качества и потенциал, дори и с проблемите, които ни преследват", каза Жозе Моуриньо преди срещата.

Португалецът не пропусна да напомни, че съперникът не е спечелил нищо от 2012 г.

"Лично за мен успехите и трофеите имат значение, но всичко е въпрос на гледна точка. Но трофеите имат значение, защото те отразяват потенциала ти да се бориш и са показателни за желанието и амбицията. Също така те са най-правилната оценка за един треньор. Мисля, че да твърдиш, че не се бориш за нищо, не е много интелигентно. Когато имаш потенциал, няма защо да го криеш", добави мениджърът на "Юнайтед".

Дневник