Носителят на Големия кристален глобус в Световната купа по ски за последните седем сезона Марсел Хиршер спечели гигантския слалом в Алта Бадия с убийствена преднина. Австриецът изпревари с повече от 2.5 секунди втория Тома Фанара в италианския курорт.

Хиршер триумфира за шеста поредна година на пистата "Гран Риза" в Алта Бадия. Последният скиор, различен от австриеца, който спечели в италианския център беше Тед Лигети през 2012 г.

Победата е 61-а за Хиршер в Световната купа и 30-а в гигантския слалом. През сезона успехът е трети за него след слалома в Леви и гигантския слалом във Вал д’Изер. Почти сигурно Хиршер ще бъде обявен и за победител в Бийвър крийк, заради дисквалификация на Щефан Люиц.

На подиума до Хиршер се наредиха французите Тома Фанара (+2.53 сек) и Алекси Пинтюро (+2.69 сек). Фанара, който е на 37 години се качва на подиума за 12-и път в Световната купа. Той беше с 14-о време в първия манш, но във втория се представи много силно и даде трети резултат, който го изстреля напред.


Пинтюро беше седми и в двата манша. Много други скиори обаче допуснаха грешки и влошиха класирането си. Сред тях беше Хенрик Кристоферсен, който беше пети след първото спускане, а във второто даде едва 22-и резултат. Това прати норвежеца едва 14-и в крайното подреждане на 3.65 секунди зад Хиршер.

Българският скиор Алберт Попов не успя да влезе във втория манш от надпреварата. Той стартира с 62-и номер, като даде 58-о време. Много силно с 27-и номер се представи 21-годишният швейцарец Марко Одермат, който даде трето време в първия манш. При второто си спускане обаче младият Одермат сгреши и падна.

С втората си победа в гигантския слалом Хиршер вече има 280 точки в дисциплината и води със 132 пред Кристоферсен. Трети е Матс Олсон с двойно по-малко точки от австриеца.

Хиршер си върна и водачеството за Големия кристален глобус. Той има 380 точки, с 40 повече от Макс Франц, а трети е Аксел Лунд Свиндал с 333.

В понеделник Хиршер ще може да спори за нова победа, като в Алта Бадия предстои паралелен гигантски слалом.

Дневник