На среща в столицата на Йордания Аман президентът Румен Радев и крал Абдула II изразиха готовност за засилване на сътрудничеството и обмяната на добри практики в сферата на отбраната и сигурността, предаде пресслужбата на президента.

Държавните глави смятат, че политическият диалог между двете страни е добра основа за надграждане на двустранните отношения в икономиката,отбраната и сигурността, науката, образованието и културата. От вчера президентът Румен Радев е на официално посещение в Йордания по покана на Абдула II. Във водената от него делегация са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителите на Българската агенция за инвестиции и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и представители на десетки български компании.


Президентът Радев и Абдула II са изразили готовност за засилване на сътрудничеството и споделянето на добри практики в сферата на отбраната и сигурността, обмена на технологии и създаване на съвместни предприятия. Президентът е изтъкнал, че България подкрепя т.нар. Акабски процес за обединяване на международните усилия за борбата с тероризма и радикализацията, иницииран от крал Абдула II. България и Йордания ще продължат да работят заедно в тази насока както с обмена на информация, така и с проучването на правната регламентация в Йордания за противодействие на радикализацията и външната намеса в религиозните дела.

В рамките на посещението си президентът посети и Центъра за подготовка на специалните сили в Йордания, Десислава Радева посети център за социална интеграция на жени в неравностойно положение в йорданската столица.

На срещата са били обсъдени политическата ситуация в региона на Близкия Изток и проблемът с мигрантите и бежанците. Йордания е дала подслон на милиони бежанци, като само от последната криза в Сирия, те са над 1.3 млн. души. Според президента Радев Йордания трябва да бъде подкрепяна от България и от ЕС, защото има реален принос в борбата с нелегалната миграция. "Можем да си представим, какво е натоварването на социалната система, на системата на здравеопазването, във финансовата сфера. Йордания води успешна борба с тероризма, успешна борба с нелегалния трафик на оръжие, което я превръща в един остров на стабилност, на който можем да разчитаме в региона на Близкия Изток. Този остров на стабилност трябва да се подкрепя", подчерта президентът.

В Аман президентът Радев присъства и на на бизнес форум, в който участваха десетки представители на български и йордански компании в сферата на отбранителната индустрия, електрониката, хранително-вкусовата промишленост и други. В рамките на форума българската фирма "Първомай БТ" договори износ на 500 тона тютюн за Йордания. Подписани бяха меморандуми за сътрудничество от Хасковската търговско-промишлена палата с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията "Европа-Йордания". Беше договорен и меморандум за сътрудничество между "София Тех Парк" и научноизследователския център SESAME в Йордания.

На среща с българската общност президентът Радев каза, че откриването на посолство на Кралство Йордания в България ще укрепи още повече отношенията между двете приятелски държави и ще насърчи диалога между хората и бизнеса.

Дневник