След 14 мача без загуба във Висшата лига "Арсенал" допусна поражение, губейки с 2:3 от "Саутхемптън" като гост. Зрителите на "Сейнт Мери" видяха зрелищен мач, който не само, че спря серията на "артилеристите", но и измъкна "светците" от зоната на изпадащите.

Два пъти "Арсенал" изравняваше резултата, след като домакините повеждаха. Дани Ингс извеждаше "светците" напред, а в двата случая Мхитарян изравни. Резервата Чарли Остин в 85-ата минута обаче донесе успеха на "Саутхемптън".

Победата е първа за "Саутхмептън" от 13 мача (1 септември), а като домакин тимът не беше побеждавал от 28 април. Новият мениджър Ралф Хазенхютъл пък записа победа още в първия си домакински двубой.

За "Арсенал" поражението е първо от 18 август насам, когато тимът загуби от "Челси".

Мениджърът на "Арсенал" Унай Емери отново направи промени в стартовия си състав, след като имаше много проблеми с контузени и наказани. Лоран Косчелни започна като титуляр за пръв път от седем месеца, а Гранит Джака също беше поставен в центъра на защитата на непривичен пост.

"Артилеристите" показаха обичайната си игра, но оставиха много празни пространства в своята половина, от които "светците" много лесно се възползваха. В центъра на терена халфовете на "Саутхемптън" печелеше повечето единоборства, като "Арсенал" изпита големи затруднения.

В 20-ата минута "Саутхемптън" поведе след отлична флангова атака. Домакините се възползваха от липсата на крайните бранители на "Арсенал" Мат Таргет центрира и Дани Ингс засече топката – 1:0.

В ситуацията капитанът на "Арсенал" Косчелни не беше пласиран добре и пропусна топката, която стигна до нападателя на "светците".

Радостта на домакините обаче трая само осем минути и в 28-ата "артилеристите" се върнаха в мача. Голът реализира Хенрик Мхитарян, а попадението падна след атака в лявата зона на атаката на гостите.

Алекс Айоби намери Начо Монреал, той центрира към наказателното поле и там Мхитарян се разписа.

Въпреки изравнителния гол и психологическото предимство, което имаха гостите, те не се възползваха. До края на първата част "Арсенал" допусна нов спад, с което и ново попадение.

В 44-ата минута Дани Ингс се разписа за втори път. Той засече центриране на Нейтън Редмънд, като се беше пласирал отлично между Щефан Лихтщайнер и Косчелни.

За капак "Арсенал" остана и без Ектор Бейерин, който се контузи. На почивката на терена пък се появи Александър Лаказет.

Втората част започна по-добре за "артилеристите" и в 53-ата минута те успяха да изравнят за втори път. Голът отново беше на Мхитарян, макар и дошъл след голяма доза късмет. Арменецът стреля от границата наказателното поле, топката се отби в крака на Яник Вестергорд и влетя в мрежата на Алекс Макарти.

За Мхитарян това беше първи случай, в който вкарва два гола в един мач, от 2015 г. насам. В 25-ия си мач за "Арсенал" арменецът вече има повече голове от целия си престой в бившия си тим "Манчестър юнайтед".

До края на мача "Арсенал" потърси всячески победата, като на терена се появи и Месут Йозил. "Саутхемптън" също беше много агресивен, а от пейката влязоха двама нападатели - Шейн Лонд и Чарли Остин.

Положенията се редяха и пред двете врати, а в 76-ата минута гол на Лонг беше отменен заради засада. Лено спаси ефектно удар с глава на Мая Йошида, но след това при добавката Лонг се разписа. Все пак асистент реферът Шан Меси правилно маркира засада на ирландеца.

След отменения гол на Лонг "Арсенал" на свой ред имаше два добри шанса, но не се възползва от тях. Така "артилеристите" се отвориха и в заключителните минути си платиха. Йозил загуби лесно в центъра в 85-ата минута и даде шанс на "светците" да контраатакуват.

Лонг напредна отдясно, центрира към наказателното поле, а там другата резерва, Остин, се разписа с глава. В ситуацията обаче Лено излезе и увисна при центрирането, оставяйки вратата празна за нападателя на "Саутхемптън".

Остин не пропусна да се разпише срещу "Арсенал", който е любимата му жертва във Висшата лига. Нападателят реализира във всеки от петте мача, които играе срещу тима от Северен Лондон.

В друг мач от програмата "Челси" победи "Брайтън" като гост с 2:1. Успехът позволи на сините да останат на четвърто място, като имат 37 точки, с три повече от "Арсенал".

Тимът на Маурицио Сари направи много силно първо полувреме, което до голяма степен се оказа решаващо и за крайния резултат. Сините поведоха след 16 минути игра, когато в основата на попадението беше Еден Азар.

Белгиецът премина през няколко бранители на домакините, пусна успоредно подаване на голлинията към Педро и испанецът засече топката – 0:1.

"Чайките" много трудно задържаха топката и това беше големият проблем за домакинския тим. "Челси" наказваше всяка грешка на "Брайтън" и това се повтори в 33-ата минута.

Уилиан открадна топката в средата на терена, подаде мигновено към Азар и той с хладнокръвно изпълнение удвои аванса на сините.

След почивката "Брайтън" заигра много по-добре, а "Челси" се задоволи да действа на контраатака и да пести сили, имайки два гола аванс. Все пак в 66-ата минута домакините върнаха един гол след попадение на Соли Марч след подаване на Бернардо.

Дневник