Близо 10 хиляди унгарци излязоха в неделя за пореден протест по улиците на Будапеща срещу новия трудов закон в Унгария и все по-авторитарния и националистически стил на премиера Виктор Орбан, съобщи "Ройтерс".


Неделното шествие бе четвъртото и най-многолюдното в рамките на една седмица и включваше симпатизанти на леви опозиционни партии, студентски организации и представители на гражданския сектор. То бе подкрепено и от профсъюзи.

В студения ден множеството премина от Площада на героите до парламента, като носеше плакати като "Спрете да крадете!" и "Независими съдилища!".

"Недоволството расте", казва 26-годишната студентка по социология Андия. "Тази седмица прокараха два закона, които не служат на интересите на унгарците." "Това правителство пренебрегва нас, работниците", заяви в словото си и Тамаш Шекели, зам.-ръководител на Асоиацията на унгарските профсъюзи. "Трябва да надигнем глас и да им отговорим."

Новият закон за трудово-правните отношения позволява на работодателите да искат от служителите си до 400 часа извънреден труд, което накара мнозина да кръстят поправката "робски закон".

Освен това правителството на Орбан прокара закон за създаване на нови административни съдилища, отговорни пред министрите, които да имат власт на важни въпроси като избирателния закон, протестите и корупцията.

Орбан от години е в засилваща се конфронтация с институциите на ЕС в Брюксел, но у дома опитва да избягва напрежение, като постава лоялни хора начело на държавни и обществени структури, подчини медиите, поправи изборния закон в полза на партията си "Фидес" и позволява на приближените си да се обогатяват от обществени поръчки и негласни монополи.

Но тази седмица се наложи полицията да употреби сълзотворен газ срещу протестиращите пред парламента. В събота управляващата партия зави, че "все по-очевидно е, че престъпници участват в уличните протести, организирани от мрежата на Сорос".

Дневник