Днес от 13.00 часа в Нион ще бъде изтеглен жребият за осминафиналите на Шампионската лига. 16 отбора от шест страни останаха в надпреварата за най-престижния трофей в клубния футбол.

С най-много представители в директните елиминации е английската Висша - четири. По три са отборите от Испания и Германия, по два - от Италия и Франция, и по един - от Португалия и Холандия.

Всичките четири отбора от Висша лига прескочиха първата фаза, като "Манчестър сити" спечели групата си, а "Манчестър юнайтед", "Ливърпул" и "Тотнъм" останаха втори. Второ място зае и една от традиционните сили в турнира през последните години - "Атлетико" (Мадрид).

 Това създава предпоставки за вълнуващи сблъсъци още в осминафиналите на надпреварата.

За първия кръг на директните елиминации важи ограничението, че два отбора от една страна и такива, които са били заедно в първата фаза, не могат да се паднат един срещу друг.

Затова най-вероятният двубой в осминафиналите е "Манчестър сити" срещу "Атлетико", показва компютърният анализ на Mister Chip.

Шансът двата тима да бъдат изтеглени един срещу друг е 29%. Английският шампион е отборът с най-малко варианти за съперници - само четири. Другите три са "Шалке" (27.8% вероятност), "Рома" (23.3%) и "Аякс" (20%). За "Атлетико" вариантите са пет. Освен със "Сити" тимът на Диего Симеоне може да се падне с ПСЖ (18.8%), "Ювентус" (18.5%), "Байерн" (17.9%) и "Порто" (15.9%).

Първа урна
"Борусия" (Дортмунд), "Барселона", ПСЖ, "Порто", "Реал" (Мадрид), "Байерн", "Манчестър сити", "Ювентус"

Втора урна
"Атлетико" (Мадрид), "Аякс", "Лион", "Тотнъм", "Ливърпул", "Шалке", "Рома", "Манчестър юнайтед"

Лига Европа

В 14.00 часа в Нион ще бъде изтеглен и жребият за 1/16-финалите на Лига Европа. Най-много представители в директните елиминации на втория по сила клубен турнир на континента има испанската Ла Лига - четири.

Поставени: "Наполи", "Валенсия" , "Интер", "Бенфика", "Леверкузен", "Залцбург", "Зенит", "Динамо" (Загреб), "Арсенал", "Бетис", "Виляреал", "Айнтрахт", "Генк", "Севиля", "Динамо" (Киев), "Челси";

Непоставени: "Виктория" (Пилзен), "Брюж", "Шахтьор" (Донецк), "Галатасарай", "Цюрих", "Селтик", "Славия" (Прага), "Фенербахче", "Спортинг" (Лисабон), "Олимпиакос", "Рапид" (Виена), "Лацио", "Малмьо", "Краснодар", "Рен", БАТЕ (Борисов).

Дневник