Българската православна църква почита днес свети пророк Данаил (Даниил) и трима вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил.

Името Данаил идва от староеврейски език и означава "Бог е моят съдия".

Имен ден имат: Анани, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Данка.

Когато Йерусалим бил превзет от вавилонците, много юдеи били откарани в плен. Част от тях били избрани за царски поданици. Между тях попаднал и пророк Данаил. Той продължил да пази своята вяра, въпреки че бил принуден да възприеме езическите обичаи. Благодарение на своята мъдрост, пророкът скоро спечелил царското доверие. Но пророчествата на Данаил вещаели край и разруха на царството.

Цар Навуходоносор, недоволен от пророчеството, подложил Данаил и неговите последователи на необикновени изпитания. Според легендата по време на вавилонския плен заради вярата си в Бога пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк. След като Данаил оцелял след всичките изпитания, царят повярвал в силата на Бога.

Според българската традиция на този ден празнуват и жените, които имат малки деца или чакат рожба. Народните обичаи са предимно свързани с плодородието. Месят се питки и бременните жени ги раздават на познати, за да могат лесно да добият рожбата си.

Денят на Свети Данаил е свързан и с Анино зачатие (9 декември). Празниците се възприемат като преходни дни и са свързани с новото начало и подготовката за него. Само 3 дни след 17 декември църквата почита и свети Игнатий Богоносец (Игнажден).

Дневник