Двата петкратни европейски шампиона "Ливърпул" и "Байерн" (Мюнхен) ще се изправят един срещу друг в осминафиналите на Шампионската лига в най-интересния мач след изтегления жребий. Червените, които излязоха трудно от групата на смъртта, изтеглиха един от най-тежките съперници от урната на водачите.

Първият мач е на стадион "Анфийлд", където през този сезон мърсисайдци са много убедителни и нямат загуба. В Шампионската лига и Висшата лига "Ливърпул" има 10 победи и само едно равенство на своя стадион.

Двата тима ще се изправят един срещу друг за осми път в официален мач. Дотук мърсисайдци имат две победи срещу една за баварците, а четири мача завършват наравно. За последно "Ливърпул" и "Байерн" играха през 2001 г. в мач за Суперкупата на Европа и англичаните спечелиха 3:2.

В Шампионската лига (КЕШ) двата тима играят през 1981 г., когато с две равенства 0:0 и 1:1 "Ливърпул" се класира на финал и впоследствие печели трофея.

"Байерн" е отборът, който Юрген Клоп е срещал най-често в своята треньорска кариера. Мениджърът на "Ливърпул" има 16 загуби, четири равенства и девет победи от 29 мача. Шест от пораженията му обаче идват с първия му тим "Майнц".

"Байерн" е спечелил последните си три мача с английски отбори в турнира (всичките с "Арсенал") с общ резултат 5:1. Баварците са сред най-постоянните отбори в турнира, като стигат поне до полуфинал в шест от последните седем сезона. През миналата година германският шампион отпадна в полуфиналите от "Реал" (Мадрид).

За последно баварците са отпадали в първия кръг на елиминациите през сезон 2010-11 след 1:0 и 2:3 срещу "Интер".

Общо три германо-английски сблъсъка има в осминафиналната фаза на турнира. Освен "Ливърпул" - "Байерн", това са "Шалке" срещу "Манчестър сити" и "Тотнъм" - "Борусия" (Дортмунд).

Носителят на трофея "Реал" (Мадрид) среща "Аякс". Двата тима имат общо 17 отличия в Шампионската лига и ще играят за 13-и път. "Реал" води със седем срещу четири победи, а веднъж отборите завършват наравно.

В други интересни мачове се изправят "Манчестър юнайтед" срещу ПСЖ и "Атлетико" (Мадрид) срещу "Ювентус".

Първите мачове ще се играят на 12-13 и 19-20 февруари, а реваншите са на 5-6 и 12-13 март 2019 г.

Пълният жребий

"Шалке" - "Манчестър сити"
"Атлетико" (Мадрид) - "Ювентус"
"Манчестър юнайтед" - ПСЖ
"Тотнъм" - "Борусия" (Дортмунд)
"Лион" - "Барселона"
"Рома" - "Порто"
"Аякс" - "Реал" (Мадрид)
"Ливърпул" - "Байерн" (Мюнхен)

Dnevnik.bg