Малайзия обяви, че е повдигнала обвинения срещу финансовата компания "Голдман Сакс" и двама бивши нейни служители във връзка с разследването за корупция и пране на пари в държавния фонд 1MDB, предаде "Ройтерс".

Случаят с 1 Malaysia Development Berhad срина доверието срещу бившия премиер Наджиб Разак преди изборите и той загуби поста, а по-късно бе обвинен в корупция. Сега разследването се води в поне 6 държави.

Според главния прокурор на Малайзия Томи Томас са били обвинени и бивш служител на фонда, Джасмин Ло, и финансистът Джо Лоу (с пълно име Лоу Тек Джо), който бе в центъра на скандала. Причина според Томас са подвеждащи изказвания от всички обвинени, "за да се придобият по нечестен път 2.7 млрд. от доходи от три облигации, изданени от дъщерни дружества на 1MDB." В схемата е участвала и "Голдман Сакс", помогнала в извършването на продажбата, смята прокуратурата.

Банката (участвала в сделки с обликации от 1MDB на стойност общо 6.5 млрд. доара) реагира с изявление, в което се твърди, че обвиненията са погрешно насочени към нея.

За обвинените бивши служители и Джо Лоу прокуратурата иска присъди от до 10 г. затвор. Миналата седмица пък Малайзия обяви, че продава яхтата на Лоу, който е издирван и от Съединените щати.

Dnevnik.bg