Областният управител Стефан Желев и зам.-кметът на община Шумен Боян Тодоров настояха днес пред Комисията по енергийно и водно регулиране да не повишава цената на водата за гражданите на областта.

Двамата бяха единствените представители на местните власти, които участваха в заседанието на КЕВР в София, въпреки че на него бяха разгледани доклади за изменение на цените на общо 27 ВиК дружества в страната.

Стефан Желев, който е и председател на Асоциацията по ВиК на област Шумен,  прочете част от разпространеното си преди седмица становище, според което ново увеличение на цената на водата е неприемливо, тъй като предишното увеличение не е довело до подобряване на качеството на услугите на "ВиК-Шумен".

"Като областен управител аз поех отговорността за развитие на ВиК сектора. В Шумен направихме всичко възможно да убедим гражданите, че трябва да се приеме бизнес плана на ВиК дружеството, защото това бе един от компонентите, необходими за кандидатстване за средства за развитие на инфраструктурата, за изграждане на пречиствателна станция за Шумен. Сега проектите са в ход, но търпението на гражданите се изчерпва заради чувството за несправедливост. Това, което е желанието на жителите на областта е цената на водата да бъде замразена, докато не се изгради пречиствателната станция за питейни води", каза Желев.

В този смисъл се изказа и зам.-кметът на община Шумен Боян Тодоров. 

Становище против увеличаването на цената на водата в страната даде и националният омбудсман Мая Манолова. Тя призова за преразглеждане на бизнес-плановете на ВиК дружествата и конкретно на шуменското. 

Решение, дали да увеличи цената на водата в страната, ще реши КЕВР на закрито свое заседание. То бе насрочено за 28 декември.  

ШУМ.БГ