По въпроса със споразумението на ООН за миграцията се разпространява дезинформация, заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

"Споразумението насърчава сътрудничеството между държавите по въпросите на миграцията, включително при връщането на незаконните мигранти, прави разлика между мигранти и бежанци, признава общочовешките права, очертава начини за борба с незаконната миграция и каналджийството, признава необходимостта от охрана на границите за запазването на сигурността, както и самостоятелността на държавите по въпросите на миграцията. Споразумението не е правно обвързващо, не въвежда незаконно право на миграция и не цели да насърчава незаконната миграция", добави говорителят.

"Да кажем това е нашият начин да се преборим с дезинформацията по този въпрос. Разполагаме със скромни възможности, необходимо е съгласуване между всички държави от ЕС", посочи той. Говорителят цитира председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, според когото би било добре онези, които взимат отношение по документа, първо да го прочетат.

Глобалният пакт за безопасна, организирана и редовна миграция беше формално одобрен в Мароко миналата седмица. Работата по него започна, след като всички 193 държави от ООН (включително Съединените щати) приеха през 2016 г. декларация, според която никоя държава не може сама да се справя с международната миграция.

Въпреки това преди година САЩ се изтеглиха от пакта с твърдението, че заявените в него ангажименти не съответстват на американските имиграционни и бежански политики. Независимо от дадения през 2016 г. сигнал, че ще приемат необвързващия пакт, уреждащ интеграцията на мигранти, влезли в съответните страни, множество държави от ЕС, сред които и България, решиха да не го подкрепят в последните седмици.

Dnevnik.bg