Основният ни приоритет през годината бе да работим за предотвратяване на бедствени ситуации в Шуменско. В тази насока направихме много, въпреки че не получихме нужното за дейността финансиране. Това каза областният управител проф. Стефан Желев на пресконференция днес, на която отчете работата на екипа си през 2018-та.

„Поискахме 8 млн. лв., с които да подобрим състоянието на обекти, които са потенциално опасни и застрашават населението. През годината набелязахме още 22 обекта, за които са нужни още 2 млн. лв. Не получихме исканите средства и затова със собствени усилия се заехме да свършим работата. Като пример мога да посоча множеството опасни участъци по река Камчия, които бяха изчистени от дървета, храсти и бе осигурена проводимостта на реката“, каза областният управител. Той благодари за съдействието, което са оказали от „Пожарна безопасност“, от горските стопанства, от Областно пътно  управление. Проф. Желев увери, че превенцията на бедствия ще е приоритет в дейността на областна администрация и следващата година. 

Губернаторът каза още, че област Шумен има подкрепата на държавата за развитие на инфраструктурата. Той посочи, че общините от областта са получили 6,3 млн. лв. за ремонти на улици, читалища, училища, пътища. 

От областна управа се похвалиха, че вече са въвели изцяло електронно управление и комуникацията с общински и държавни структури се осъществява по електронен път.  „Предстои до края на януари следващата година да въведем и частичен електронен обмен за гражданите. По този начин ще облекчим с 40% подаването на документи на хартиен носител“, каза още областният управител.

Проф. Стефан Желев не подмина и темата за ВиК. „В този сектор положението е трагично, защото много години не е работено по проблема и особено в частта му за повишаване на качеството на питейната вода. Сега имаме възможност да го направим, като се изгради пречиствателната станция за питейни води. А за да се кандидатства за средства от Европа бе необходимо да се приеме бизнес плана на шуменското ВиК дружество“, припомни Стефан Желев.

Той отново заяви позицията си, че е против увеличението на цената на водата, защото тя не е качествена за питейни нужди. Желев каза още, че единствено Комисията по енергийно и водно регулиране може да определя цената на водата и че Асоциацията по ВиК, чиито членове са общините, няма такива правомощия.

Областният допълни, че вече са насрочени поредица от срещи, на които ще се разисква как да се въздейства на ВиК оператора чрез КЕВР, след като Асоциацията не може да упражни нужния контрол. 

ШУМ.БГ