Експлоатацията на минерали в Космоса би могла да донесе между 73 и 170 милиарда евро до 2045 година, но за целта са необходими "големи инвестиции". Това сочи проучване на "ПрайсуотърхаусКупърс" (PricewaterhouseCoopers - PwC), което днес бе публикувано и цитирано от "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

"Такова развитие ще има, единственото неизвестно е времето", посочи Матиас Линк, директор по международните въпроси в Космическата агенция в Люксембург.

Космическите ресурси като вода и някои минерали могат да бъдат използвани като гориво или като елемент на космическите инфраструктури и така да се намалят разходите за тези мисии.

След като бъдат доставени на земята, тези елементи могат да бъдат използвани в промишлеността, медицината или в производството на електроника, но с по-малка финансова печалба, отколкото ако бъдат използвани в Космоса, подчертават авторите на изследването.

През 2016 година Люксембург обяви амбициозна програма - "СпейсРисорсис" (SpaceResources.lu), чиято цел е да бъдат развивани икономически дейности, свързани с Космоса, и по-специално в сектора на извличането на минерали.

Дневник