Най-малко 60 висококачествени фалшиви дипломи за висше и средно образование произведе и пласира в страната група от 8 шуменци. Всички са задържани при мащабна акция на полицията, съобщиха на пресконференция днес в сградата на ОД на МВР-Шумен.

В нея участваха директорът на шуменската полиция Ялчън Расим, началникът на Районното управление Илиян Николов и районният прокурор Соня Александрова.

Водач на бандата бил 19-годишен ученик от Шумен с инициали Г.С. Другите задържани са В.В. /23 г./, В.С. /19 г./ А.Д. /20 г./ С.Р. /48 г./, К.М. /46 г./, И.К. /47 г./, както и 17-годишен младеж. Всички са от Шумен, но подробности за тях от полицията и прокуратурата отказаха.

Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 и 1800 лева, а за висше между 2000 и 2500 лв.
 

Хората си поръчвали диплома чрез обява в интернет. Те пращали снимка и лични данни. Получавали документа  в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. За сега се знае за около 60 поръчителя. При полицейски действия на територията на цялата страната са иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование, като продължава издирването на останалите. В един от имотите била намерена и иззета компютърна, сканираща и печатна техника, магнитни носители и бланки.

"Дипломите са с много високо качество. Около 60% от тях са за висши училища. Намерихме дипломи от Икономическия университет във Варна, Нов български университет, Софийския университет, Варненския свободен университет, Пловдивския университет, Минно-геоложкия университет, Великотърновския университет, Спортната академия и други. Специалностите са всякакви, по желание на поръчителя", обясни комисар Ялчън Расим. Сред тях фигурират "Право", "Информатика", "Графичен дизайн", "Славянска филология", "Бизнес администрация", "Финанси", "Екология" и др.

Дипломите били от различни образци - от най-новите до доста стари, за да изглеждат достоверни спрямо възрастта на поръчителя. 

Фалшификаторите казвали на мераклиите за висше, че имат връзки в Министерството на образованието и че дипломата ще бъде легализирана. Слагали качествено изработени стикери на МОН. "Сумата, която са придобили от тези дипломи, е над 100 хил. лв.", добави Расим.

Знае се, че групата е работила поне от февруари т.г. до края на октомври.
"Събраните доказателства са ни дали основание да привлечем като обвиняеми 8 лица. Обвинението е по чл. 308, ал. 5 от Наказателния кодекс. При разпита всички обвиняеми са направили самопризнания", добави прокурор Соня Александрова.

Реализирането на полицейската акция е станало между 11 и 20 декември, като мерките за неотклонение вече са минали през съда. Той е постановил мярка за неотклонение "парична гаранция" в различен размер - от 1 000 до 3 000 лв. 

ШУМ.БГ