Ако се опитвате да намерите оригинален коледен подарък, какво ще кажете за рокля от дърво, пита Би Би Си.

На скорошна държавна галавечеря първата дама на Финландия носеше рокля, направена от бреза. Нямаше нищо случайно в избора й – той бе в знак на подкрепа за нова технология, която може да намали вредата за околната среда, причинена от модната индустрия.

Роклята, носена от Йени Хаукио, поетеса и съпруга на президента на Финландия, бе създадена от учени във финландския университет "Аалто" чрез технология, наречена Ioncell. Според учените процесът е по-щадящ за околната среда от памучните и синтетичните фибри и използва дървесина, която иначе би била пропиляна. В горите на източна Финландия някои дървета се премахват, за да се освободи пространство за други, и тези малки брези сега се превръщат в източник за направата на дрехи.

Чрез технологията се създават текстилни фибри от материали като дърво, рециклирани вестници, картон и стари памучни тъкани, които могат да се превърнат в рокли, шалове, якета и дори калъфи за "Айпад".

Устойчива мода

Модната индустрия е източник на 10% от световните въглеродни емисии и използва почти 70 милиона барела нефт всяка година за изработката на полиестерни фибри, чието разграждане може да отнеме повече от 200 години.

Пластмасовите микрофибри от синтетични дрехи са част от проблема, свързан с материалите, които замърсяват световните океани. Активисти призовават хората да си купуват нови дрехи по-рядко, но промяната в потребителското поведение е трудна, когато модните компании рекламират нови линии всеки сезон.

Изработването на дрехи от устойчиви материали може да бъде по-реалистична алтернатива. Финландската първа дама не е първата известна личност, носила дрехи, направени по технологията Ioncell. Френският президент Еманюел Макрон беше с шал от рециклирани дънки по време на посещение във Финландия през август.

Екипът от "Аалто" се надява подобни дрехи от рециклирани брези да могат да са в списъците за коледни подаръци през 2025 г.

Дневник