„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“
(Лука 2:14)

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри – чеда на Варненска и Великопреславска епархия,

Няма по-прекрасна песен от ангелската. Съществуват три думи, които дават толкова упование, надежда и нестихваща радост. Звученето на тези слова е копнеж по Бога, а отекването им във времето е крепостта на света. Думите са: слава, мир, благоволение!

Повече от две хиляди години изминаха, откакто се възвести Ангелското славословие в спасителната нощ, когато на земята Бог слязъл в плът. От това време до сега животът на човечеството се промени значително. Отидоха си много велики и нерушими империи, измени се културата, развиха се нови социални условия за живот, обликът на Земята стана неузнаваем. Само едно остана неизменно – свидетелството на Ангелите, които обърнаха нашия взор към града Витлеем.

Обични в Господа братя и сестри, чеда на Варненската и Великопреславска епархия,

Подобно на Ангелите и ние сме длъжни да славим Бога. Нека да призоваваме името Божие в началото на всяка важна работа и като прославяме Спасителя със своите уста, ние сме длъжни да Го прославяме и с живота си. Да устроим живота си така, че той да съответства на нашето високо звание „православен християнин“. Нека изгоним от сърцата си всичко лошо и да приемем добродетелите. Гордият нека възлюби смирението и кротостта, раздразнителният – търпението и миролюбието, безгрижният нека възлюби грижата за спасението на душата си. Само в този случай явените на човечеството благодеяния от въплътилия се на земята Син Божи ще послужат за наше спасение.

Да даде Бог мир в настъпващото Новолетие, за да могат човеците да придобият вътрешния мир и да се проникнат от чувството на братската любов. Украсата на нашия живот нека бъде благата воля, за да можем с едни уста и едно сърце да повтаряме ангелската песен: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“
Амин!

Из "Рождественското послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан"

ШУМ.БГ