Комисията по енергийно и водно регулиране повиши днес на закрито заседание цената на водата за Шуменска област.

От 1-ви януари 2019-та местното ВиК ще продава на гражданите кубик вода за 3,397 лв. с ДДС. До сега тя струваше 3,30 лв. Новата цена е с 11 стотинки под социално поносимата цена, изчислена по данни от Националния статистически институт на 3,514 лв. за кубик.

Повишението на цената е обосновано с инфлацията в страната.

Припомняме, че предложението за новите цени бе оповестено от КЕВР на 10-ти декември. На 17-ти на открито заседание на КЕВР срещу повишението се изказаха областният управител Стефан Желев и зам.-кметът на Шумен Боян Тодоров. На поскъпването възразиха също кметът на Шумен Любомир Христов, както и съветници от различните групи в Общинския съвет. На декемврийската сесия те единодушно решиха през януари 2019-та да се свика извънредно заседание на Асоциацията по ВиК за област Шумен.

Пред ШУМ.БГ управителят на „ВиК-Шумен“ ООД инж. Красимир Марков заяви, че ако Общото събрание на дружеството вземе решение да не се покачва цената на водата, то той ще се съобрази с него.

„Дружеството не е мое. Решенията се взимат от Общото събрание. Ако членовете му се съберат и решат да не се вдига цената на водата, аз ще се съглася. Но иначе не поемам такава отговорност, защото предприятието има нужда от приходи“, каза инж. Марков.

Заседание на Общото събрание на ВиК е насрочено за 10-ти януари. В дневния му ред обаче няма точка за цената на водата.

ШУМ.БГ