Във връзка с новогодишните празници полицията започна проверки по пазари, търговски обекти, импровизирани сергии за недопускане продажбата на пиротехнически изделия на места без издадено надлежно полицейско разрешение, съобщиха от ОД МВР – Шумен.

Ежедневните проверки са по утвърдени графици на ОД МВР и се извършват съвместно и с органите на местната власт. При констатирани нарушения за търговия с пиротехнически изделия, без издадено разрешение от органите на МВР, виновните се наказват с глоба от 500 до 2000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв.

12 са обектите в Шуменско с валидно полицейско разрешение за търговия с пиротехнически изделия, 10 от тях са на територията на Шуменското районно управление и по един обект на териториите на РУ-Нови пазар и Велики Преслав, съобщиха от ОД МВР – Шумен.

От полицията напомнят, че пиротехническите изделия се съхраняват и продават в магазините за продажба на дребно само в оригинална опаковка и придружени с инструкция за употреба на български език. При видимо повредени пиротехнически изделия или в разкъсана най- малка стандартна производствена опаковка те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване.

Напомня се още, че е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове.

Забраната не се отнася за лица, притежаващи необходимата квалификация и правоспособност при употреба на пиротехнически изделия по даден празничен повод, но след уведомяване на съответното РУ  по мястото на употребата им.

ШУМ.БГ