Ученикът Денис Исметов от шуменската Професионална гимназия по механотехника е национален победител в конкурса Super Stem България 2018 г., съобщиха от училището. Денис спечели златен медал в своята категория „Инженеринг“  за ученици от 9 до 12 клас. Той получава и сертификат от Научния Център Карнеги, САЩ. 

В надпреварата, в която взеха участие 91 ученици и 40 учители от цялата страна, Денис е успял да впечатли със своя проект „Пътека за генериране на електрическа енергия“. Той представлява изграждане на пешеходна пътека от плочки, в които има вграден механизъм за генериране на електрическа енергия. При преминаване на пешеходците по нея, се генерира енергия, която зарежда акумулатор. Съхраняваната енергия може да се използва през нощта за захранване на уличното осветление.

Денис е създал и 3D проект на своята „пътека“, като би искал тя да бъде разположена  на площад „Кристал“ в гр. Шумен. Ученикът е член на клуб „Роботика“ в училището и участва със свои разработки и в други конкурси като „Енергетиката и ние“ гр. Варна и „Младежко техническо творчество“ гр. Горна Оряховица.

Националният конкурс „Търси се, кой е SUPER STEM в твоето училище“ има за цел да се поощрят талантливи ученици в областта на науките STEM в училище, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират. STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.

STEM е нов начин, за изучаване на света, който ни заобикаля. Той се базира на експеримента като практичните занимания спомагат за развиване на творческите способности и умения на учениците, които работят по даден проект.

Организацията и провеждането на състезанието се осъществява от EduTechFlag. В надпреварата SUPER STEM ученици участват ученици от 1 до 12 клас със свои проекти и идеи в областта на STEM. В категорията SUPER STEM учители участват учители, които насърчават своите ученици в разработката на STEM проекти. Победител в категорията DIGITAL EXCELLENCE за учители е инж. Ангел Ангелов от гр.Шумен. Неговата наградата е участие в STEM обучение в Научния Център Карнеги, САЩ.

Победителите ще бъдат наградени на 26 януари.

ШУМ.БГ