На днешния Васильовден в община Шумен празнуват над 1200 именици, съобщиха от пресцентъра на кметството.

Повод да почерпят имат тези, които носят имената Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa и Вeсeлa и др.

При мъжете най-много са жителите, които се казват Васил – 452. Сред тях най-възрастният е роден през 1923 г., а най-малкият още няма годинка.  На второ място е името Веселин, което се носи от 356 мъже. Най-възрастният е навършил 88 години, а най-малкият е вече на  3 годинки. 10 са жителите на община Шумен, които са кръстени Василий.

Веселина е най-често срещаното име сред празнуващите. 179 дами се казват така и днес ще почерпят, като най-възрастната дама вече е на 91 год., а най-младата на 3 годинки.

Следва името Василка, което се носи от 135 жени, а с  името Василена са записани 54 жителки на общината. 48 дами се казват Весела.

Според традицията празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните блюда са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошав. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.
В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане - децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата, а домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства.

На първи януари църквата почита паметта на Свети Василий Велики - голям християнски мислител, философ и писател. Той на дело реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката като полага основите на благотворителната християнска дейност.

ШУМ.БГ