Новата 2019 година пристига с обещание за впечатляващи явления, които ще накарат любителите на астрономическите спектакли да вперят взор към небосклона.

"Звездопадите" Персеиди и Джеминиди неизменно поднасят внушителни небесни представления, но през годината ще има и други астрономически събития, които си струва да бъдат наблюдавани, според сайтовете Уедър и Гизмодо. 

През 2019 г. любителите на небесните спектакли ще станат свидетели на едно пълно слънчево затъмнение, три частични слънчеви затъмнения, три суперлуни - на 21 януари, 19 февруари и 21 март, пълно и частично лунно затъмнение, рядък транзит (пасаж, преминаване) на Меркурий пред Слънцето.

Редкият спектакъл, който ще поднесат Меркурий и Слънцето, ще може да се гледа на 11 ноември. Явлението е сред едва 14-те подобни транзита за 21-ви век и няма да бъде наблюдавано отново до 2039 г. Преминаването на Меркурий пред слънчевия диск ще продължи 5 часа и 29 минути и ще се вижда от части от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Близкия Изток.

Единственото пълно слънчево затъмнение през 2019 г. на 2 юли ще може да се наблюдава от части от Аржентина, Чили и южните части на Тихия океан. Поклонниците на слънчевите затъмнения в Северна Америка, които станаха свидетели на подобен спектакъл през 2017 г., ще трябва да почакат няколко години - до 2024 г., за да го наблюдават отново.

Други две частични слънчеви затъмнения, първото от които на 6 януари, и пръстеновидно слънчево затъмнение на 26 декември, също присъстват в календара на астрономическите явления за 2019 г. 

Спектаклите с "участието" на Луната са пълно лунно затъмнение на 21 януари, видимо над Атлантическия океан, Северна и Южна Америка, и частично лунно затъмнение на 16 юли, което ще може да се наблюдава от Африка, Европа, Южна Азия и Австралия.

Измежду трите суперлуни за 2019 г. най-ярка и едра ще изглежда тази на 19 февруари, когато естественият ни спътник ще се намира най-близо до Земята.

Най-добрите дни за наблюдение на планети ще бъдат 6 януари (Венера), 27 февруари (Меркурий), 10 юни (Юпитер), 9 юли (Сатурн), 14 юли (Плутон), 10 септември (Нептун), 28 октомври (Уран).

DarikNews.bg