Литургия за здраве и благополучие, благославяне на бойни знамена и ритуал по изваждане на Богоявленския кръст от водите на Шуменското езеро ще се състоят на 6 януари в Шумен, съобщиха от пресцентъра на общината.

Организаторите на проявите за Богоявление са общината Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон и свещениците от църквата „Свети Три Светители“.

По традиция празникът ще започне в 9.00 часа със Света божествена литургия за здраве и благополучие на българския народ, която ще бъде отслужена във всички шуменски храмове.

Ритуалът по благославяне на българските бойни знамена и светини ще започне в 11.00 часа на 6 януари, неделя, пред сградата на Община Шумен. Празничният водосвет ще бъде отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов от храма „Свети Три Светители“.

След това на Шуменското езеро ще се проведе ритуал по изваждане от водите на Богоявленския кръст. От пресцентъра на общината уточняват, че в Шумен това не се е случвало от повече от 20 години. Ритуалът ще започне в 12,00 часа на езерото (в района на ресторант „Барбароса“). За смелчаците, които ще скочат за кръста е осигурен медицински екип и спасители.

ШУМ.БГ