Лувърът обяви, че е привлякъл рекордните 10.2 млн. посетители през 2018 г. с 25% повече, отколкото през предходната, което е повече от който и да било друг музей в света някога.

Предишният рекорд - 9.7 млн. души, беше отбелязан от най-авторитетния френски музей пред 2012 г., когато е открита галерията за ислямско изкуство и са организирани изложби с творби на Леонардо да Винчи и Рафаело.

Сред събитията, довели до рекордната посещаемост, са водещата изложба, посветена на Йожен Дьолакроа, откриването на филиал в Абу Даби, който наскоро отбеляза първата си годишнина, а също и снимания в залите на музея видеоклип Apes ** t на Бионсе и рапъра JAY-Z

Повечето от новите посетители са от САЩ, Китай, Испания, Германия, Италия, Великобритания и Бразилия. Жителите на тези седем държави представляват почти три четвърти от общия брой посетители. Французите са 2.5 млн.

Над половината посетители са на възраст под 30 години, а почти една пета са под 18 години. Около половин милион са френските ученици, посетили организирано музея. За децата и техните семейства е разработена приключенската игра "Тайните на Тюйлери", която може да се играе в прочутия парк (с версия и на английски език).

Лувърът обявява, че е музеят с най-много последователи в света във "Фейсбук" и "Инстаграм" - съответно с 2.7 и 2.4 млн. Последователите му в "Туитър" са 1.4 млн. Общо почти 7 милиона души следват един от 15-те социални профила на Лувъра (YouTube, Weibo, WeChat и т.н.).

По данни на музея експозицията с творби на Дьолакроа между 29 март и 23 юли 2018 г. е привлякла 540 хил. посетители или средно рекордните 5 150 души на ден. Това я прави най-успешната изложба, провеждана някога в музея. Около 90 хил. души вече са видели изложбата "Сънят на Италия: колекцията на маркиз Кампана" - най-голямата частна колекция, създадена през 19 в. Тя може да бъде видяна до 18 февруари 2019 г.

Управата на най-популярния музей в света обещава през тази година безплатен вход всяка първа събота от месеца във вечерните часове - между 18:00. до 21.45 ч. Отворените врати в събота вечер ще заменят досегашния свободен вход в първата неделя от месеца между октомври и март.

Парижкият музей е открит на 10 август 1793 г.

Дневник