Да се свика извънредно общо събрание на „ВиК-Шумен“ ООД, на което да се вземе решение цената на водата да се запази на нивото от 2018 г. Това решение взеха на закрита работна среща кметове на общините в Шуменско. Срещата бе свикана от областния управител проф. Стефан Желев, който след нея даде брифинг за медиите.

В началото на пресконференцията областният управител съобщи, че управителят на ВиК вече е издал заповед, с която новата цена на водата е влязла в сила.

„Фактът, че има такава заповед, въпреки че управителят заяви, че Общото събрание ще реши за цената, ни изненада. На Общото събрание, което е насрочено на 10 януари, няма такава точка. То е свикано само за да се стартира процедура за конкурс за нов управител. Затова по инициатива на кмета на Шумен Любомир Христов, общините предлагат да се свика друго извънредно общо събрание, на което да се разгледа въпросът с цената на водата“, обясни областният управител.

По думите му първите възможни дати за свикване на такова събрание са дните между 4 и 7 февруари.

За да се проведе извънредното Общо събрание, то трябва да събере кворум, т.е. да има представител на държавата, която е с 51% собственост в шуменското водоснабдително дружество. За да се намали цената на водата, са необходими 50 % от гласовете. Ако членовете на събранието вземат това решение, то ще влезе в сила от февруари тази година.

ШУМ.БГ