Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама и опазиха  спестявания  в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка, съобщиха от пресцентъра на шуменската полиция. 

Вчера преди обяд в оперативната дежурна част на РУ- Нови пазар от жители на града и чрез телефон 112 били получени над десет обаждания за опити за измами. Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители, които обхванали голям периметър от населеното място.

В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който  върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона. Последвали го. Забелязали, че излиза от двора на една къща с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка. Изяснена била самоличността му - С.К./48г./ от село Войвода.

При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан. Парите били предадени от 79-годишна жена. 

„Мулето“ обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на С.К. че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. Мъжът, който бил безработен се съгласил, след като му било обещано добро заплащане. Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Мъжът не е криминално проявен.

С.К. и 79-годишната жена са вкарани в познатата схема на телефонна измама "подпомогне действията на полицията“.  На стационарния телефон на бабата позвънил непознат, който започнал да й иска пари и да й отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките й ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал. Малко след това  се обадил непознат мъж, който казал, че се казва Димитър Димитров. Излъгал, че е полицай. Казал, че има информация, че телефонът й е в списък на измамниците и че е възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им.

С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции. Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не „пострада“ ако се наложи стрелба при задържането на измамниците.

От пресцентъра на полицията уточняват, че работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в  РП- Нови пазар. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК.

ШУМ.БГ