Богоявленски водосвет на бойните знамена бе отслужен днес в Шумен. Церемонията се състоя пред сградата на общината и бе извършена от отец Красимир Капитанов.

Отец Красимир поръси със светена вода знамената на Военно формирование 34200, копие на знамето на 7-ми Преславски полк, знамето на учебна база "Панайот Волов", знамето на Ботевата чета, клубното знаме на родолюбиви комитет "Крум Страшний, знамето на Борис и Симеон, знамето на Калоян  и Шишмановци, клубното знаме на шуменския клуб "Традиция". Знамената светини бяха носени от представителни част на шуменския факултет към Националния военен университет, на Военни формирования 34200 и 54060, на РК "Крум Страшний", на клуб "Традиция". 

"Датата 6 януари, Богоявление, блести с особена светлина. На този ден по улиците на много градове, в които има гарнизони излизат бойните знамена на българската армия. Тези бойни знамена са славата и честта на България. Шумен също е дал своя дял за славата на българската армия. Шумен има с какво да се гордее, защото на Паметника на загиналите на войните шуменци са гравирани имената на Васил Петков, Райчо Труфчев, Тодор Русчев, спасили и загинали при защитата на Самарското знаме. На паметната плоча върху стените на Военния клуб са имената на Димитър Гугов, спасил знамето на Шуменската доброволческа дружина през 1885 г, на редник Иван Тотев Цонев, участник в Балканската война, редник в 15-та рота, спасил знамето на 7-ми Преславски полк, на подполковник Марин Куцаров, спасил знамето на 19-ти Шуменски полк. Да сведем глава пред подвига на тези шуменци, пред бойните знамена, пред честта и славата на България, пред нейната памет. Бог да пази България!", каза в словото за Богоявление военният историк Мишо Йорданов.

За да станат част от церемонията по благославяне на бойните знамена, пред общината дойдоха граждани, народни представители от Шумен, представители на местната власт, военни.

След церемонията пред сградата на общината народните представители Димитър Александров и Румен Генов, заедно с кмета Любомир Христов и секретаря Диян Димитров поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в гимназията, носеща името на великия революционер.

ШУМ.БГ