Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци са публикувани на сайта на НАП. Хартиените формуляри вече са налични и в офиса на данъчната агенция в Шумен, съобщиха от там.

От НАП напомнят, че данъчната кампания 2019 г. ще стартира на 10 януари. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подадени най-рано на тази дата - както по електронен път, така и на място в офиса на НАП в град Шумен. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2019 година е 31 януари.

До 10.01.2019 г. работодателите следва да издадат и предоставят на работниците/служителите служебна бележка за доходи от трудови правоотношения по чл. 45, ал. 2, т. 1, 2 и 3 от ЗДДФЛ (образец № 2) за придобитите през 2018 г. облагаеми доходи и за удържания през годината данък за доходи от трудови правоотношения по смисъла на § 1, т. 26, б. „и” от ЗДДФЛ, както и когато работодателите не са работодатели по основното трудово правоотношение на лицата към 31 декември на предходната година.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.  

ШУМ.БГ