Полският пианист Михал Древновски гостува в Шумен с концерт на 10 януари /четвъртък/. За първото си гостуване в нашия град той е избрал да изпълни Трети клавирен концерт от Сергей Рахманинов.

Под диригентската палка на Станислав Ушев ще чуете още шедьоври от епохата на Романтизма като увертюрата „Хебриди“ от Феликс Менделосон и увертюрата-фантазия от П. И. Чайковски.

Концертът в зала „Проф. Венета Вичева“ е с начален час 18:35 часа.

Михал Древновски започва да пиано учи при Ева Поблоцка във Варшава, а по-късно при баща си – прочутия полски пианист Марек Древновски. Развива интензивна концертна дейност като солист и камерен музикант в много европейски страни.

Свирил е на големи фестивали като Музикалния фестивал в Норча (Италия), Салона на изкуствата в София и Варненско лято (България), на фестивала Keminklavier в Кеми, (Финландия), Le Sacre de la Musique (Франция) и Passage във Варшава с Филхармонията на Любляна, Филхармонията на Краков, Филхармонията на Лодз, в Studio Moliere - Виена, в Action Theaterfoyer в Дармщат (Германия), POSK в Лондон, Kunstmuseum в Силкеборг (Дания). Дори се е изявявал като актьор-пианист в пиесата на Адам Ханушкевич „Шопен – живот, любов, творчество“ във варшавския Нов Театър в ролята на големия полски композитор.

Михал Древновски е един от основателите и артистичен директор на Радио симфоничен оркестър „New Art”. Понастоящем е доцент в Музикалната академия в Лодз.

ШУМ.БГ