Този петък официално ще бъде открито домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата за 2019 година. Докато градът се готви за посрещане на гостите, които се очакват, и се водят спорове дали инфраструктурата на Пловдив има капацитет да поеме толкова събития, уместен въпрос е какво предлага програмата на откриващия уикенд?

Най-мащабното събитие ще бъде тричасовият спектакъл "Ние сме всички цветове", за чието осъществяване се строи сцена-кула с височина от 30 метра в пространството между булевардите "Цар Борис III Обединител" и "Мария Луиза". Спектакълът е на 12 януари от 19.00 и се очаква да бъде наблюдаван от няколко десетки хиляди души.

11 януари, петък

От 18.00 часа в "СКЛАД" на ул. "Екзарх Йосиф" 16 е откриването на "Дим. Истории за тютюна". Изложбата е подготвена специално за откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата" и е част от един от ключовите проекти в програмата - Тютюневият град. В нея са представени архивни материали, фотографии, видеоматериали, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката на града с тютюневата индустрия. Изложбата може да бъде видяна до 30 март.

В Градската художествена галерия на ул. "Александър I Батенберг" 15 може да бъде видяна ретроспективната изложба на художника Кольо Карамфилов "Необозримо за Кольо К.", която беше открита на 7 януари и е част от програмата на "Пловдив 2019".

В петък вечерта започва музикалната програма на "Капана". В 20.00 часа на сцена "Ядрото" на ул. "Загреб" 14 ще се качи "Октет Пловдив", а в 21.00 ще е концертът на Brazz ViliDJ.

12 януари, събота

В 16.30 часа на пл. "Стефан Стамболов" ще бъде открита изложбата "Изкуство на свободата - От Берлинската стена до уличното изкуство". Експозицията се състои от единствената пътуващата колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. В нея са представени предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на 20-ти век, както и съвременни артисти. Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. 


В 17.00 отново на пл. "Стефан Стамболов" на фасадата на Община Пловдив ще бъде осъществена 3D мапинг прожекция, дело на Phormatik Visual Lab.

От 21.00 часа до пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина "Жар театър" и Fireter ще представят огнен спектакъл с кукли, огнени ефекти, кокили и различни театрални атракции.

От 12.00 часа на сцена "Ядрото" на ул. "Загреб" 14 ще върви и музикалната програма на "Капана". В нея участие ще вземат: Пловдивска музикална формация "Жарава" (12.00 часа), Проект "Българи" (13.00 часа), Ramzey Hercules (17.00 часа), James & Black (20.30 часа) и група "Акага" (21.30 часа).

13 януари, неделя

Голяма част от неделната програма е посветена на децата. В Градската художествена галерия на ул. "Княз Александър I Батенберг" 15 от 10.00 до 17.30 часа децата ще могат да рисуват, вдъхновени от произведенията на Кольо Карамфилов. Към "Постоянната експозиция живопис Енчо Пиронков", намираща се на ул. "Васил Кънчев" 1, отново от 10.00 до 17.30 децата също ще могат да рисуват, но ще бъдат и напътствати и от художник.

Детска програма предлага и Народна библиотека "Иван Вазов" на ул. "Алексентий Валешки" 17 от 11.15 до 13.00 часа в зала "Изкуствотека" и фоайето. Там ще бъдат представени любопитни факти за всички европейски столици на културата от 1985г. до днес. Ще бъдат показани и танци, характерни за всяка една от държавите. Ще има викторина, посветена на европейските столици, а на децата ще бъдат раздавани награди.

В Центъра за съвременна история към Регионален исторически музей на ул. "Ангел Букорещлиев" 14 от 11.00 до 17.00 часа е откриването на пътуващата изложба "Еврика!" на "Музейко". Експозицията представя едни от най-популярните открития на 19 и 20 век и ще гостува в Регионалния исторически музей през цялата 2019г.

Сред събитията за възрастни в неделя попада изложбата "Неосведомените дворове" в Градската художествена галерия - Експозиция "Мексиканско изкуство" на ул. "Артин Гидиков" 11. Нейното откриване е в 16.00 часа. Изложбата е посветена на 90 години от раждането на Йордан Радичков и представя неколкомесечните пътувания на писателя в Сибир през 60-те години на миналия век.

От 19.00 часа в Държавна опера Пловдив ще се състои премиерата на "Мария от Буенос Айрес". Сюрреалистичната опера от Астор Пиацола, в която се смесват танго, поезия и класическа музика, разказва за Мария, която попада в подземния свят на Буенос Айрес. Режисурата е на Веселка Кунчева, а спектакълът е със специалното участие на певицата Люси Дяковска.

Музикалната програма на "Капана" в неделя е посветена на етно и джаз музиката. Тя включва: програма на Пловдивския културен институт (12.00 часа), Трио Сопрано (13.00 часа) и Теодосий Спасов фолк квинтет (16.00 часа).

Пълната програма на откриващия уикенд е на сайта на "Фондация Пловдив 2019"

Дневник